“Ma pigem vihkan seda ning eelistaksin rohkem aega veeta disaini- ja inseneritööga,” ütles Tesla miljardärist asutaja Musk kohtuprotsessi hakul, kus teda süüdistatakse ettevõtte juhatuse liikmete survestamises pea 2,2 miljardi euro suuruse tehingu sõlmimises päikesepaneele tootva ettevõtte ostmiseks.

Aktsionärid väidavad, et autotootja raha kulutati SolarCity ostmisele. Raha oli nende sõnul otsakorral. Tehingu sõlmimise ajal omas Elon Musk 22% osalust nii Teslas kui ka tema nõbude asutatud päikesepaneelide ettevõttes.

“Kuna tegemist oli aktsia-aktsia vastu tehinguga ja mulle kuulus mõlemast peaaegu täpselt sama suur protsent, ei olnud mul rahalist kasu,” ütles Musk.

Kõik osa suurest plaanist

Samuti eitas ta juhatuse liikmetele surve avaldamist, öeldes, et tehing oli osa “rohelisest energiast taskukohaste sõidukite loomise” üldplaanist.

Forbesi andmetel palusid 141 miljardi euro suuruse Muski vastu kohtuasja algatanud aktsionärid, et too maksaks Teslale täies ulatuses tagasi 2,2 miljardi eurot. See oleks üks kõigi aegade suurimaid kohtuotsuseid üksikisiku suhtes.

Wedbush Securities analüütik Dan Ilves ütles, et investorid jälgivad juhtumit väga tähelepanelikult.

“SolarCity tehing on olnud nii Muskile kui ka Teslale pinnuks silmas ning heidab ettevõtte halba valgusesse,” kirjutas Ilves.

Vaatamata sellele asjaolule tõusid Tesla aktsiad esmaspäeval, sulgedes enam kui 4% kõrgemal.

Eeldatakse, et kohtuprotsess kestab umbkaudu kaks nädalat. Aktsionäride advokaat Randall Baron hoiatas ettevõtjat, et Delware-i kantseleikohtus arutatav juhtum saab olema vaevaline.

“Seda ma võin mapi järgi öelda,” ütles Musk, viidates Baroni koostatud paksule dokumentide kaustale.