Pensioniiga tundub olevat kaugel ja see, kes aastakümnete pärast kogutud rahast elama peaks hakkama, on justkui keegi teine inimene. Ja mis siis, kui ma üldse nii vanaks ei elagi? Niisugused mõtted käivad kindlasti paljude peas, kui vanaduseks säästmine jutuks tuleb.

Siiski peaksime kõik arvestama sellega, et isegi kui kõrge eani on omajagu aega, sõltuvad meie elustiil ja tarbimisvõimalused vanaduses päris palju tööeas tehtud otsustest. Sellepärast on pikaajaline kogumine eluliselt oluline – just nagu turvavöö kinnitamine autosõitu alustades ja kiivri kandmine jalgrattaga sõites.

Kaaludes, kas II penisonisambasse raha kogumist jätkata, tasub endalt küsida, kas mul tuleb pähe mõni muu sama lihtne ja praegust eluolu sama vähe mõjutav võimalus, millega vanaduspõlveks meelerahu kindlustada.

Kindlasti tasub teada lihtsaid põhitõdesid II pensionisamba kohta.

  1. Igale II sambasse pandud eurole lisab riik inimese sotsiaalmaksust kaks eurot, mis tähendab, et muidu maksurahaks läinud eurod kolmekordistavad kohe pensionikontol oleva summa ja see hakkab sellest päevast peale sulle lisa teenima. II sambasse kogudes teed riigi abiga maksurahast kohe enda raha.
  2. II pensionisambasse kogutud raha on pärandatav, riigipension aga mitte. Kogu II sambasse kogutud raha saad pärandada oma lastele või teistele lähedastele, kui peaks juhtuma kõige halvem ja endal seda kasutada ei õnnestu.
  3. Pensionifondist kogutud raha välja võttes tuleb 20% sellest tulumaksuna riigile tasuda. See tähendab, et igast 1000 eurost 200 tuleb ära anda. Kui ootad pensionieani, tuleb tulumaksu maksta vaid 10% ehk igast 1000 eurost 100. Kui aga sõlmid pensionieas lepingu, kus kogutu makstakse välja osadena, ei pea üldse tulumaksu maksma. Kokku teeb see kenakese summa.
  4. II pensionisambast väljuja saab sinna uuesti koguma hakata alles kümne aasta pärast. Inimesel, kes saab praegu keskmist palka, koguneb selle aja jooksul enda ja riigi maksetest umbes 10 000 eurot. Ja seda arvestusega, et kümne aasta jooksul palk ei kasva. Kui sissetulek selle aja jooksul kasvab, on kogunev summa veel suurem. Sellele lisanduvad kogutud raha tootlus, liitintress ja tulumaksusoodustus. Taas kord päris suur hulk raha.
  5. Inimestele, kes II sambasse ei kogu, ennustab Eesti Pank tulevikus 30% väiksemat pensioni. Kui sinu pensionieani on veel paarkümmend aastat ja sa jätkad kogumist, moodustab II sammas tulevikus sinu pensionist umbes kolmandiku.

Pensionireformi juures on veel palju üksikasju, mis mõjutavad seda, milline on lõpptulemus igaühe jaoks meist. Kõige olulisem on, et mõtled oma otsuse põhjalikult läbi. Tutvu kindlasti infoga Rahandusministeeriumi, Pensionikeskuse ja oma kodupanga veebilehtedel ning pea vajadusel nõu ka spetsialistiga.

Kui sulle tundub, et oled teinud avalduse II sambast lahkumiseks kiirustades, saad selle kuni 31. juulini tagasi võtta!

Jaga
Kommentaarid