Aliexpress, Wish ja Joom on liitunud IOSS-i (ehk import one-stop shop) skeemiga. See tähendab, et ostuplatvormid on hetkel seda teed läinud, et küsivad ise kliendilt ostu sooritades käibemaksu. See on aga tekitanud segaduse kui ostu sooritades käibemaks juba tasuda, miks peab ostja maksu- ja tolliametile (MTA) selle uuesti tasuma?

Saadetised tuleb igal juhul deklareerida

Kui enne 1. juulit pidid 22150-eurose paki tellijad selle kohalejõudmisel deklaratsiooni vormistama ja käibemaksu tasuma, siis nüüd saab maksud tasuda kohe tellimise hetkel. Sama kehtib ka alla 22- euroste pakkide puhul.

MTA meediasuhete juht Reet Pärgma sõnul käibemaksu kaks korda tasuma ei pea.

"Siiski peab aga ka IOSS-saadetised deklareerima. Topeltmaksustamise vältimiseks tuleb tollideklaratsioonile märkida IOSS number," lisas Pärgma.

Kui IOSS-number ei kehti või see on jäetud esitamata, ei saa MTA IOSS-erikorda kasutada ja käibemaksuvabastust anda. Sellisel juhul kohaldatakse kaupade importimisel tavakorda ning maksustatakse kaubad käibemaksuga. Kehtiva IOSS-numbri esitamise ja deklareerimise hetkel kättesaadavuse eest vastutab müüja/e-platvorm.

Oluline on, et ostjal oleks korrektne IOSS-number

Omniva rahvusvahelise segmendi juht Marita Mägi tõi välja, et kui Omnivani jõuab vabasse ringlusse deklareerimata IOSS-pakk, siis võtab Omniva deklareerimistoimingu enda peale ning klient ei pea selle pärast muretsema kliendini jõuab pakk ilma temapoolsete täiendavate toimingute või kuludeta.

Seejuures on aga väga oluline, et saadetise elektroonses infos oleks saatja poolt märgitud korrektne IOSS-number. „See on võti, mis annab MTA-le kinnituse, et tegemist on usaldusväärse saatjaga, kes on kaupade müügihetkel käibemaksu kogunud ning lubab saadetise deklareerida täiendavalt makse nõudmata,“ selgitas Mägi.

Üle 150 euro maksvate kaupade puhul lisandub tollimaks ning need kaubad tuleb Euroopa Liitu jõudmise järel endiselt kliendil endal deklareerida ning tasuda impordimaksud. IOSS-skeemi, mille puhul alla 150-euroste ostude käibemaks kogutakse juba ostu sooritamisel, on rakendanud või rakendamas enamik suuremaid ostuplatvorme.

AliExpressi, Wishi ja Joomi platvormidel tekkis võimalus käibemaks ostu sooritamise hetkel tasuda juba juuli alguses.