BBC teatel võib Ameerika ettevõtetel, kellel on Xinjiangi provintsi piirkonnas jätkuvalt tarneahelad ja investeerimissidemed, olla suur oht rikkuda USA seaduseid. Oht on seotud provintsis aset leidva inimõiguste rikkumistega ja uiguuride genotsiidiga.

Ühendriikide valitsuse hoiatusele kirjutasid alla mitmed USA ministeeriumid, teiste seas välisministeerium, tööministeerium ning rahandusministeerium.

USA välisminister Antony Blinken ütles oma pressiteates, et eri ministeeriumite koostöös leiti, kuidas "Hiina valitsus paneb Xinjiangis toime genotsiidi ja inimsusevastaseid kuritegusid".

Reedel lisas Bideni administratsioon seoses inimõiguste rikkumiste ja jälitustegevusega Xinjiangis oma "ärisidemete musta nimekirja" 14 Hiina ettevõtet ja äriühingut.

Probleeme on märganud ka teised riigid. Selle kuu alguses algatasid Prantsuse võimud nelja moebrändi osas uurimise seoses inimsusevastaste kuritegudega. Kolm uuritavat ettevõtet - Uniqlo, Zara ning Prantsuse tekstiiliettevõte SMCP - eitavad väiteid ning neljas - Skechers - keeldus uurimise kommenteerimisest.

Xinjiangi piirkond toodab 85% Hiina puuvillast ja seal toodetu moodustab umbes viiendiku kogu maailmas kasutatavast puuvillast.