Ikea populaarseima lastemööbli sealhulgas Sundviki voodite ja Flisati nukumajade tarneahela ülevaade näitas, et osa männipuidust on tõenäoliselt pärit Siberi vene raiefirmadelt, kes on korduvalt rikkunud Venemaa keskkonnaseadusi, mille eesmärk on kaitsta tohutuid boreaalseid metsi, teatas raport mis pärineb Londonis asuvast grupist Earthsight.

Venemaa kaitstud metsadest raiutud puit on tõenäoliselt sattunud ka muudesse Ikea toodetesse, aga ka teiste lääne ettevõtete toodetesse, teatas Earthsight.

Ikea on nüüd Earthsightile ja NBC Newsile öelnud, et on raportis välja toodud sidemed metsaraieettevõtetega katkestanud.

Veerand mändidest pärines Siberist

Uuringut läbiviinud meeskonna tarneahela jälgimise rada viis kõigepealt Indoneesiasse. Seal asub ettevõte PT Karya Sutarindo. Aastas toodetakse seal miljoneid rootslastele mõeldud lastemööblit. Enamik tooteid on valmistatud männipuidust. Jaava saarel männid aga ei kasva. Puit imporditi.

Uuring näitas, et veerand mändidest pärines Siberist. Tarneahel viis teiste seas Vene ettevõtja ja Forbesi poolt riigi 50 jõukama riigiametniku Evgeny Bakurovi juurde. 44-aastane Bakurov juhib erinevaid tooraine tarnimisega tegelevaid puiduettevõtteid.

Tänu küsitavatele tehingutele kohalike metsavõimudega on Vene ettevõtted väidetavalt viimase kümne aasta jooksul ebaseaduslikult langetanud 2,16 miljonit kuupmeetrit puitu, öeldakse aruandes. Viimase kümne aasta jooksul on Bakurovi raiefirmad hinnanguliselt langetanud kaitstud metsadest 2,16 miljonit kuupmeetrit puitu, öeldakse aruandes.

Ikea teatas, et üritab parandada oma tarneahelate järelevalvet

Rootslased kaitsevad end nüüd väidete eest. Ikea teatas, et ei aktsepteeri ebaseaduslikult langetatud puitu "mitte mingil juhul".

Ikea lõpetas Bakuroviga koostöö kevadel pärast aastatepikkust koostööd. Otsus tehti juba enne teabe avaldamist Earthsightis. Siiski teadis grupp suure tõenäosusega pikka aega MTÜ uuringutest, mis olid juba aasta aega koosolekuid ja satelliidipilte hinnanud.

Pärast suhtlust Earthsightiga teatas Ikea juuni lõpus, et keelab ajutiselt Venemaa Kaug-Idas ja Siberis sanitaarraietel puidu kasutamise oma toodetes ja ütles, et töötab selle nimel, et parandada oma tarneahelate järelevalvet.

Ikea ütles oma avalduses NBC Newsile, et lõpetas Bakurovi firmade puidu kasutamise märtsis, kolm kuud enne seda, kui Earthsight Ikeaga oma järeldustega ühendust võttis, ning lõpetaks ka kogu puidu ostmise Siberist.

"Selle aasta märtsis võtsime ettevaatusabinõuna vastu otsuse enam puitu vastu võtta mitmetelt Jevgeni Bakuroviga seotud ettevõtetelt," seisis avalduses. "Protsess algas juba ammu enne seda, kui Earthsight IKEA poole pöördus (2021. aasta juunis). Võtsime vastu ka otsuse keelustada sanitaarraie puit kõigil Venemaa Kaug-Ida ja Siberi rajoonide ettevõtjatel. Sanitaarraiete kuritarvitamiseks ei saa ruumi olla kusagil maailmas ja see keeld jääb kehtima seni, kuni süsteem on piisavalt tugevdatud."

Ikea ütles, et jätkab tööd vastutustundliku ülemaailmse metsamajandamise edendamiseks ja "metsandustavade parandamiseks".

Euroopa puidukaubanduse direktiiv EUTR liigitab Venemaa riskiriigiks. Liigi rikkalik Siberi piirkond riigi põhjaosas on eriti haavatav. Lisaks Amazonase vihmametsale asub seal maailma kõige olulisem süsinikuvaru.

Ikea on maailma suurim mööbli jaemüüja, opereerides 422 kauplust enam kui 50 riigis. Ettevõte on ka üks maailma suurimaid puidutarbijaid, 2019. aastal kasutati 21 miljonit tihumeetrit puitu.

Ikea ei vastanud küsimusele, kas nad kavatsevad oma riiulitelt eemaldada tooted, mis võivad sisaldada Siberis ebaseadusliku metsaraie puitu.