Damoni juurde tuli ühel ilusal päeval James Cameron ja ütles, et pakub talle rolli oma uues filmis „Avatar". Kui Damon seda vastu ei võta, siis annab ta selle mõnele vähem tuntud näitlejale. Damon meenutas sündmuste käiku ka äsja Cannes'i Filmifestivalil ühel „meistriklassi" seminaril rääkides.

Seal ütles ta ise, et on tõesti näitleja, kes on „ei" öelnud kõige suuremale rahasummale filmitööstuses.

Filmimaailmas on üks asi saada filmirolli eest fikseeritud töötasu, kuid teine tase on see, et sulle pakutakse teatud protsenti filmi tulust. Cameron ütles, et Damon saaks „Avatari" rolli eest 10%. Teadagi sai filmist ajaloo suurima kassaga linateos. Aastatega on see sisse toonud 2,8 miljardit dollarit. Kui täpne tulu välja arvutada, siis ütles mees ära umbes 250 miljonist dollarist.

Matt Damon Cannes'i filmifestivalil.

Ta ei olnud aga sugugi rumal või pealiskaudne. Damonil oli parasjagu käsil „Bourne'i" frantsiisi filmimine ning ta ise ütleb, et ta ei tahtnud jätta seda meeskonda poole peal maha. Tegemist oli moraalse küsimusega, mitte millegi muuga. Cameron leidis rolli vähetuntud Sam Worthingtoni.

Cannes'is mainis Damon veel, et tema hea sõber John Krasinski oli talle tema „kalli otsuse" tõttu öelnud:

„Sinu elus ei oleks midagi teistmoodi, kui sa oleks teinud „Avataris" kaasa, välja arvatud see, et meie vestlus toimuks praegu kosmoses."

Matt Damon ei ole muidugi vaene mees. Tema hinge taga on ligi 170 miljonit dollarit. Samas mõtleb ta kindlasti, mis oleks võinud olla, kui... . Eriti teades, et „Avatari" jätkudest on räägitud juba pikalt.

„Jah, ma olen jätnud rohkem raha lauale, kui ükski teine näitleja...see oli jama ning tundub tänagi brutaalne, aga mu lapsed söövad. Mul läheb hästi," ütles mees ise.

Milline on aga maailma suurim vastu võetud raha ühe filmirolli eest?

See tiitel kuulub Bruce Willisele, kes sai „Kuuenda meele" eest 14 miljonit dollarit pluss 17% kogutulust. Ta sai filmimise ajal lisaks 400 000 dollarit niisama kulutamiseks ja pani 450 000 dollarit magama eralennukiga reisimise peale. Tolle filmiga Oscarile nomineeritud noor talent Haley Joel Osment teenis rolli eest kokku 150 000 dollarit. Willise pangaarvele tuli 120 miljonit.

Mitme järjega filmidega on teisena enim raha teeninud Keanu Reeves, kes Matrixi filmidega teenis 260 miljonit dollarit. Siin juhib tabelit Tom Cruise, kes „Võimatu Missiooni" seeriaga sai rikkamaks vähemalt 300 miljoni dollari võrra.