Mida me näeme sel suvel seoses töötajate ja ettevõtetega?

Mõlemale poolel saab olema palju ebakindlust. Ettevõtted leiutavad viise, kuidas säilitada oma kultuuri ja töötajaid, pakkudes personalile mitmeid võimalusi – täiskohaga tagasi tulla? Töötada eemalt? Kontoris kolm päeva nädalas? Neli päeva? Üks päev? Pole selge, kas need võimalused on püsivad, mistõttu on töötajatel keeruline otsustada, kas jääda või minna.

Kas siis kõik lihtsalt tulevad töölt ära?

Ei. Paljud töötajad ei taha tegelikult töölt lahkuda. Kui nende ettevõte laseks neil kodus edasi töötada või tööaeg piirduks vähemate tundidega, siis nad seda ka teeksid.

Oletame, et tahan kohe oma töökohalt lahkuda. Mida ma peaksin tegema?

Mõelge järele, mis on need põhjused, miks lahtuda tahate, ning veenduge, et mõistaksite täielikult ettevõtte plaane. Kas oletate lihtsalt, et ettevõte ei hakka teie soovide osas koostööd tegema ning ei lase teil töötada osalise tööajaga või teha seda eemalt? Näiteks, kui kõik töötajad kutsutakse kontorisse ning kolm kõige paremat töötajat ütlevad, et nad astuvad tagasi, võib ettevõte ümber mõelda.

Kas peaksin ametikohalt lahkuma enne kontorisse naasmist?

Kaaluge tagasiminekut vähemalt nädalaks või kaheks. Mõelge, et testite oma hüpoteesi. Inimesed kipuvad ennustama, kuidas nad ennast tulevikus tunda võiksid ning teevad seda väga halvasti.

Kui ma räägin oma ülemusega silmast silma või näiteks Zoom-i kaudu – mida ma peaksin ütlema?

Te proovisite seda ja see ei tööta teie jaoks. Teie ülemus näeb seda palju paremas valguses, kui lihtsalt üldse mitte proovida. Teie põhjused peaksid olema ausad, kuid mitte kõik põhjused. Näiteks, kui töö ei too teie ellu tähendust, ei pea seda ülemusele ütlema. Esitage konkreetsed põhjused, näiteks õppima minek või töökohale tulekuks kuluv aeg ja ressurss.

Kas töölt lahkumise kohta tekstisõnumi või meili saatmine on riskantne, ebasobiv?

Püüdke kontrollida suhtlusviisi, mida kasutate suhtlemaks kaastöötajate ja ettevõtte juhiga. E-kirjas ei saa te tooni kontrollida ning sõnum kukub sageli valesti välja. Te tahate lepingu lõpetada võimalikult positiivsel viisil. Elektrooniliste meediumide kasutamine on eriti ahvatlev, kuid meie uuring on leidnud, et organisatsioonid ning juhid reageerivad teate e-posti teel saatmisele või tema lauale jätmisele üldiselt halvasti.

Miks peaks üldse vaeva nägema ettevaatlik olemisega?

Lähiajal näeme palju selliseid pendeldavaid töötajaid, kes juba aasta möödudes oma endist tööd igatsevad ning tõdevad, et nende eluromaan ei arene nii hästi kui oodatud. Selline pendeldus töökohtade vahel toimib ainult siis, kui lahkute väga-väga positiivsel noodil.