USA äriväljaande Business Insider teatel suurendas Murthy pühapäeval kriitikat tehnoloogiaettevõtetele nende rolli eest koroonavaktsiinidega seotud valede levitamisel.

"See, millele meil kõigil on õigus, on täpne teave, et saaksime teha enda ja oma pere jaoks õigeid otsuseid. Liiga paljude inimeste jaoks pole see reaalsus," ütles Murthy eile Fox Newsi telesaates.

"Neid ujutatakse üle valeinfoga ja meil kõigil tehnoloogiaettevõtetel, üksikisikutel, tervishoiutöötajatel ja valitsusel on roll, mida saame täita valeandmete käsitlemisel ja selle leviku pidurdamisel," lisas ta.

Vivek Murthy andis neljapäeval 22-leheküljelises aruandes välja oma esimesed soovitused Ühendriikide tervishoiujuhina. Selles pidas ta väärinfot "suureks ohuks tervishoiule" ja meenutas tehnoloogiafirmadele nende rolli oma platvormidel valeinfo levitamisel, kus seatakse kahtluse alla koroonaviiruse vaktsiinide ohutus ja tõhusus.

Terviseekspertide sõnul on vaktsiinide ja COVID-19 kohta valeandmete levitamine aidanud kaasa sellele, et miljonid inimesed väldivad vaktsineerimist isegi kui levivad üleilmse pandeemia põhjustanud haiguse uued tüved.

Reedel, päev pärast aruannet, ütles president Joe Biden NBC Newsile, et sotsiaalmeediaettevõtted "tapavad inimesi" nende platvormidel leviva väärinfo tõttu. "Ainus pandeemia, mis meil on, on vaktsineerimata inimeste seas. Nad tapavad inimesi," ütles Biden.

Facebooki pressiesindaja lükkas USA administratsiooni väited tagasi. "Meid ei häiri süüdistused, mida faktid ei toeta," kinnitas sotsiaalmeediahiiu esindaja. "Fakt on see, et üle kahe miljardi inimese on vaadanud Facebookis autoriteetset teavet COVID-19 ja vaktsiinide kohta," märkis ta. Üle 3,3 miljoni ameeriklase on meie vaktsiiniinfo tööriista kasutanud selleks, et teada saada, kus ja kuidas vaktsiini saada," lisas Facebooki pressiesindaja.

Kuid USA tervishoiujuht Vivek Murthy suurendas eile oma kriitikat sotsiaalmeediafirmade suunas. "Reaalsus on valeinfo, mis levib meie riigis endiselt kulutulena ning sellele aitavad kaasa tehnoloogiaplatvormid," ütles ta.

"On võimalusi, mida tehnoloogiaettevõtted saavad kasutada neis voolava väärinfo kõrvaldamiseks," lisas Murthy. "Tunnistan, et nad astuvad samme, ja hindan seda. Kuid ütlen ka väga selgelt, et sellest ei piisa. Kavatsus on hea, kuid päeva lõpuks ei päästa see inimese elu, kes oli nende saitide valeinformatsiooniga eksitatud," rääkis ta.