Onu Eskimo ehk Evald Rooma alustas Tartus jäätise tootmist juba 1932. aastal. Igal aastal 6. juulil tähistame tema sünnipäeva Eesti jäätise päevaga. See päev teeb sügava kummarduse Onu Eskimole ja tõstab esile Eesti jäätisevalmistamise traditsioone.

Peale vanade traditsioonide au sees hoidmise on Balbiino viimastel aastatel astunud keskkonnamõjude vähendamiseks olulisi samme. Nüüdsest jätab Onu Eskimo jäätisepakend maailma poole väiksema jälje, sest on valmistatud 50% ulatuses taaskasutatud materjalist ja kõik Onu Eskimo jäätised valmivad kohalikust koorest.

Miks tarbida kohalikust toorainest valmistatud toitu ja millest valmivad kõige paremad jäätised? Seda kõike selgitab 2020. aastal aasta taluniku tiitliga pärjatud Kaja Piirfeldt Remmelgamaa talust. Pika ajalooga Remmelgamaa talus on 150 looma, kellest 85 on lüpsilehmad. Selline kari on piisavalt suur ja samas piisavalt väike, et jõuab ise kõigel veel silma peal hoida. Näiteks tervitab Kaja hommikuti kõiki loomi nimepidi ja sõidab vajadusel traktoriga. Kaja sõnul on väikese farmi eestvedamine osa tema elustiilist, mille puhul on loomade heaolu ja ümbritseva keskkonna eest hoolitsemine kõige olulisem. Remmelgamaa talukompleksi kuuluvad karjamaad asuvad kohe lauda ümbruses. Ka sööt tuleb sealtsamast lähedalt. Kogu talupidamise protsess on hästi lühike, kompaktne, kodulähedane ja loodussäästlik – väga puhas ja läbipaistev, taimekaitsevahenditest ja kemikaalidest vaba.

Sama põhimõte kehtib tooraine kogumisel ja väärindamisel. Talust tulev tooraine müüakse E-Piima ühistule, kes müüb selle edasi kohalikele tootjatele. Nii jõuavadki koostöös E-Piimaga poelettidele Remmelgamaa talu toorainest väärindatud tooted. Näiteks ka Onu Eskimo koorejäätised.
Tööd tuleb teha täpselt nii, et iga protsess pakub rõõmu. Esimesest tegevusest kuni lõpptoodanguni välja. „Ma tõesti arvan, et toote maitses on tunda, kuidas on midagi tehtud. See, kui õnnelikud ja sõbralikud on loomad, peegeldub piima kvaliteedis, maitses ja lõpptoodangus,“ nendib Kaja Piirfeldt. Onu Eskimo ehedas maitses tunned neid rõõmsaid ja puhtaid noote – valmistame rõõmu!

Jaga
Kommentaarid