„Oleme oodanud OPECi ja selle liikmesriikide kokkuleppe saavutamist ning on hea meel, et viimaks on jõutud ühisele arusaamale, et naftatootmist ei saa rohkem kärpida, et tagada tarbijatele naftatoodete õiglane ja talutav hind,“ sõnas Circle K mootorikütuste müügidirektor Raimo Vahtrik.

Ta lisas, et kuigi tootmismahte hakatakse suurendama, siis muudatused naftatootmise mahtudes on aeganõudvad. „Pigem soovitakse lähtuda toodangumahtude aeglasest ja konservatiivsest tõstmisest, vältimaks eelmise aasta hinnašokki, mille käigus olid futuurtehingute hinnad ajuti isegi negatiivsed,“ selgitas Vahtrik.

Circle K mootorikütuste müügidirektori sõnul on tänasel kauplemispäeval hinnad umbes 2,5% langenud ja selle valguses võib oodata praeguste jaehindade püsimist kuni uute Eesti sisepoliitiliste otsusteni diislikütuse aktsiisimäära osas.

„Aktsiisi taastamine võib Eesti diislikütuste hindu tõsta suisa 14,5 senti. Ei tasu unustada, et umbes 50% mootorikütuste jaehindadest moodustavad maksud ning sisseostuhinna muutused mõjutavad vaid maksudeta jaehindu,“ selgitas Vahtrik.

Maailmaturul toimuvad hinnamuutused jõuavad nii tõusude kui langustena enamasti jaehindadesse 1-2 nädalase viitega ehk kui maailmaturu hinnad jätkavad langust, siis kajastub see kindlasti ka jaehindades.