"Iga uus algatus on teretulnud, aga kuna tehase idee jõudis alles eile, siis meid ootab veel ees pikk protsess. Isiklikult kiidan ma ta heaks, " kommenteeris VKG tselluloositehase plaani Lüganuse Vallavolikogu esimees Risto Lindeberg.

Hetkel on tehas planeeritud valmima 2026. aastaks ning Lindebergi sõnul on selline ajamääratlus üsna realistlik. "Eeldan, et kogu menetlusprotsess saab olema läbipaistev ning kogukonda kaasav. Ka arendaja on selle poolt, " lisas Volikogu esimees.

Tselluloositehase võimalike negatiivsete mõjude osas kostis Lindeberg, et nad võtavad väga tõsiselt keskkonnaalaseid hindamisi. "Ida-Virumaa on teadatuntud tööstusmaa. Hindamisprotsessis peame me arvestama nii müra, veepuhtuse kui ka lõhnaga, " lisas Lindeberg.

Lüganuse vallavanem Andrea Eiche jäi tselluloositehase idee osas küllaltki napisõnaliseks, kuid kinnitas siiski, et hetkel ei näe ta tehasel ühtegi negatiivset külge. "Tundub roheline plaan!" ütles Eiche rõõmsal häälel.

Tehas annaks Lüganusele juurde 250 lisatöökohta ning ka see on vallajuhtide sõnul ülimalt tervitatav.

VKG tehas hakkaks väärindama Eestis tekkivat paberipuitu, tootma biotooteid ja taastuvenergiat. Eeldatav investeeringumaht ulatub 800 miljoni euroni.

VKG on teostanud idee analüüsimiseks keskkonnaalaseid eeluuringuid ja lisaks on Põhjamaade konsultatsioonifirma AFRY koostanud eeltasuvusuuringu.