Mars Finland andis pressiteate vahendusel teada, et kutsub mitu partiid Snickersi, Twixi ja Bountry jäätist toidupoodidest tagasi ennekõike ennetava meetmena, kuna selgus, et nende partiide valmistamisel on Prantsuse tehases kasutatud toidu lisaainet, mis võib sisaldada etüleenoksiidi üle EL-i lubatud normi, kirjutab Helsingin Sanomat.

Samal ajal rõhutas Mars Finland, et tegu on ennekõike ennetava meetmega, kuna seda ainet, milles etüleenoksiidi leidus, kasutatakse tavaliselt jäätise valmistamisel väga väikeses koguses ja tavaliselt jääb see igati EL-i poolt paika pandud normi piiresse.

Eestis toiduohutuse eest vastutava põllumajandus- ja toiduameti lehelt viiteid sellele – nagu peaks tarbijad tagasi viima Eestis müügil olevad Snickersi, Twixi ja Bounty jäätised – hetkel ei leia. Kes aga kahtleb, võib igaks juhuks kõrvutada ostetud jäätiste partiinumbreid nende partiidega, mis Mars Finland Soomes tagasi kutsub.

Samal põhjusel, et toodetes stabilisaatorina kasutatud ainest on leitud üle EL-i normi etüleenoksiidi, kutsub ka Kokkolas tegutsev Östman Trading, kes vahendab Soome Rootsi päritolu jäätisetootja SIA Jäätelo tooteid, mitu partiid Rootsist imporditud jäätiseid tagasi.

Valdavalt on tegu kolmes erinevas suuruses müüdava sidrunijäätisega, aga ka viieliitrises nõus müüdava mangojäätisega. Sarnaselt Marsile rõhutab ka SIA Jäätelo, et otsest ohtu tarbijate tervisele ka siis, kui nad on seda tarbinud, olla ei tohiks ja tegu on ennekõike ennetava meetmega. Samas soovitab ettevõte kõigil tarbijatel, kes on mainitud tooteid ostnud, need kas tagastada või biojäätmesse visata.

Soome suhkrutootja Suomen Sokeri ütleb samuti, et kutsub ennetava meetmena tagasi Dansukkeri moosisuhkru Multi tooted, kuna see sisaldab toidu lisaainena jaanikaunapulbrit, millest leiti hiljuti üle EL-i normi ka etüleenoksiidi. Samas ettevõtte enda tehtud analüüsid aine sisaldust Dansukkeri moosisuhkrus ei näidanud.

Soome ohutus- ja kemikaaliamet liigitab etüleenoksiidi kantserogeenide ehk vähi teket soodustavate ainete alla. Tegu on ainega, mida tavaliselt kastutatakse haiglates desinfitseerimisvahendina. Soome ohutus- ja kemikaaliamet soovitab selle sattumist toidu sisse üldse vältida.

Üha suurem probleem

Kuigi väikeses koguses ei ole etüleenoksiid inimesele ohtlik, võib selle pikaajalisel tarbimisel olla tõsised tagajärjed. Etüleenoksiidi sisaldus jaanikaunapulbris – mida toiduainetootjad kasutavad oma toodetes stabilisaatorina –, on viimase aasta jooksul hakanud Euroopas üha rohkem muret tekitama.

Esimesena lõi mullu septembris häirekella Belgia, kes leidis etüleenoksiidi toodetes, milles oli kasutatud Indiast pärinevaid seesamiseemneid, kirjutab Food Safety News. Neid seemneid sisalduvaid tooteid kutsutakse tänaseni tagasi, kuna neid kasutati nii hommikuhelveste, šokolaadi, küpsiste, saia, kreekerite, jpm valmistamisel. Seni on üle 7000 toote seetõttu tagasi kutsutud, kirjutab Food Navigator.

Sellele järgnes hiljutine leid, kus etüleenoksiidi leiti jaanikaunapulbris, mida kasutatakse nii jäätise, hommikuhelveste, aga lihatoodete, maiustuste ja juustu tootmisel. Selle tõttu toimus juuni teises pooles ka Euroopa Komisjonis mitu kriisikoosolekut, mille käigus arutati, mis võiks olla lubatud kogus etüleenoksiidi toidus.

Kuna ekspertide sõnul ei ole olemas selle aine puhul ohutut kogust, siis peavad kõik toiduainetootjad, kes on oma toodetes kasutanud etüleenoksiidiga saastunud jaanikaunapulbrit, need tooted turult tagasi kutsuma. Euroopa Komisjoni tellimusel läbi viidud analüüside tulemuses leiti 650 analüüsist 87 mittevastavat ehk etüleenoksiidi sisaldavat analüüsi.

Kui kolm analüüsi välja jätta, olid kõik need mittevastavad analüüsid pärit ühest riigist ning puudutasid Indiast toodud seesamiseemneid, vürtse ja kuivatatud aedvilju. Juuni keskpaigas andis Prantsuse konkurentsi, tarbijakaitse ja pettusevastase võitluse peadirektoraat teada, et leidsid etüleenoksiidi jäätistest, mille tootjateks olid Nestlé, Mondelez ja Picard.