Kaamos Kinnisvara tegevjuht Taimo Mureri sõnul plaanib Kaamos jõuda järgnevatel aastatel Lätis 10-protsendise turuosani, mis tähendab arendaja jaoks ligi 200 uut korterit ja nelja-viit jooksvat arendusprojekti. „Riia kinnisvaraturul on Kaamose jaoks suur potentsiaal, sest sealne turg on hindade ja mahtude poolest Tallinna omast ligikaudu viis aastat maas ning arendatava maa hinnad võrreldes Eesti hinnatasemega atraktiivsemad," sõnas Murer ja lisas, et turul on kanda aidanud kinnitada ka kohalike arendajate tagasihoidlikum konkurents. „Usume, et Kaamosel on oma kogemustepagasiga võimalik võita Läti klientide poolehoidu nii uuendusmeelsete lahenduste kui ka kvaliteediga," rääkis Murer.

Mis toimub Läti elamuturul?

Murer selgitas, et Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga.

Baltikumile keskenduv kinnisvara konsultatsiooniettevõtte Colliersi analüüs Riia elamuturul näitab, et Läti kinnisvaraturg püsib 2021. aastal stabiilsena, ligikaudu 180 müügitehingut kuus, sel aastal on müügitempo aeglustunud ennelõike madalamas hinnaklassis puuduvate uute arenduste tõttu. Raporti kohaselt tehakse Riia korteriturul ligikaudu 200 broneeringut kuus.

Mai lõpu seisuga oli Riias saadaval umbes 4710 korterit, millest 1710 on valmis ning 2960 veel ehitusjärgus. Arendusprojektide eelmüük on jõudnud 41-protsendini. Uuringu prognoosi kohaselt tähendab see, et kui viimase 12 kuu müügitempo püsib, siis jätkub Riia uute korterite portfelli mahtu kaheks aastaks.Võrdluseks võib tuua, et Tallinnas on korterite pakkumiste maht tänasel hetkel poole väiksem, veidi üle 2000 korteri.

Lätlaste seas on hetkel hinnatumad soodsama hinnatasemega arendusprojektid. Riia turul on ennekõike nõudlus just uute korterite järele, mille hinnatase ei ületaks 2000 EUR/m2. Hetkel leiab põhiline arendamine aset Riia linna keskusest väljaspool.

Hiljuti valminud kinnisvaraprojektidest Riias näitab suurimat ostuaktiivsust Kaamose esimene Läti elamuarenduse projekt Divi Krasti, milles müüdi maikuus välja 29% arendusest ehk 19 korterit.

Kuna Divi Krasti võeti Läti klientide poolt hästi vastu, alustas Kaamos Kinnisvara sel suvel ka oma teise elamuarenduse projektiga Moho Park, rajamaks Riia prestiižesse ja rohelisess Mezaparksi linnaosasse kaks 12 korruselist kortermaja 154 korteriga. Esimeses Moho parki korrusmajas on tänaseks broneeritud juba üle 40% korteritest. Broneerimine uues projektis on olnud konkurentidega võrreldes mõnevõrra aktiivsem.

Lätis Eestile omast kinnisvara ostubuumi ei ole

Kuigi Tallinna uute korterite müügi aktiivsus on olnud esimesel poolaastal väga kõrge, siis Lätis pole sellist ostubuumi sel aastal olnud.

Müügi aktiivsuse erinevus kahe turu vahel on põhjustatud paljudest teguritest. „Kuigi Läti kortereid ei osteta nii kiiresti kui Eestis, on müügitulemused seal ootuspäraselt head," ütles Murer, kuid nentis, et suur erinevus Eesti ja Läti müügiturul näitab, et naabrite ostujõud on väiksem, oodatakse projekti lõplikku valmimist jne.

Kaamos Kinnisvara tegevjuhi sõnul on Läti korterid Eesti omadega võrreldes ligikaudu 25% odavamad. Kui keskmine uue korteri ruutmeetri hind Tallinnas on üle 3000 euro, siis Riias on see tänaseks kerkinud 2200 euro tasemele.