1. Mõtle sammud läbi

„Suvepuhkus on teatavasti spontaansete plaanide tegemiseks parim periood aastas. Tihtilugu kulub just seetõttu oodatust rohkem raha nendele tegevustele, mida esialgu päevakavas polnudki. Seetõttu on hea soovitus teha reisi planeerimisel umbkaudse eelarve eesseisvate kulutuste kohta ja mõelda läbi, mida kavatsed ette võtta ning kui palju see sulle maksma läheb,“ soovitas Luminori kliendikogemuse juht Kristjan Jasinski.

Soovi korral määra endale peas ligikaudsed piirid, millest üle minna ei tohiks ning pea nendest puhkuse jooksul kinni. Jasinski sõnul on üldiselt mugavam jälgida oma finantse, kasutades ostude tegemiseks pangakaarti. „Pangakaartidega maksmine lihtsustab täieliku ülevaate omamist enda kulutustest, ent samal ajal pakub see ka kontrollitunnet ning täiendavat turvalisust.“

Kasuks tuleb ka see, kui paned igaks päevaks paika ligikaudse eelarve. Ent ära selle järgimisega üle pinguta: kui eelmine päev ületas mõnevõrra ettenähtud eelarve mahu, kuluta järgmisel lihtsalt veidi tagasihoidlikumalt – nii lihtne see ongi.

2. Udupeen pole alati parim

Kodumaal või välisriigis ringi reisides ja uusi kohti avastades kulub paratamatult raha ka restoranide külastamisele – just see on üks peamisi põhjuseid, miks raha pangakontolt justkui õhku haihtub.

Luminori kliendikogemuse juhi sõnul tasub säästmiseks uudistada erinevate söögikohtade menüüsid ja arvustusi juba varem – pealtnäha kõige ilusama terrassimööbliga restoran ei pruugi alati olla elamuse saamiseks parim variant.

Et veelgi enam raha säästa, võiksid juba ööbimiskoha broneerimisel eelistada peatumiseks kohti, kus on ümbruses soodsamaid toidukohti või söögi valmistamise võimalus kohapeal olemas. Rahasummad, mida seeläbi säästa on võimalik, on seda kindlasti väärt.

„Samuti tasub üle vaadata oma harjumised, mis tekkisid koroonakriisi ajal. Näiteks, kui kodus rohkem aega veetes harjusid ära restoranitoidu koju tellimisega, siis ehk nüüd, mil piiranguid on vähendatud, on aeg oma kulutusi natuke piirata ja säästa selleks, mida tegelikult vaja on,“ vihjas Jasinski.

3. Eelista elamusi, mis on tasuta

Kui kardad, et suvepuhkusel kulub tohutus koguses raha just meelelahutusele, siis tegelikult kehtib kirjutamata reegel, et enamik parimatest elamustest on maailmas tasuta. Seda võiks öelda ka kõikvõimalike toredate suviste tegevuste kohta – miks mitte korraldada sõpradega üks rannapiknik päikeseloojangul või teha pikk jalgrattasõit sumedatel linnatänavatel?

„Samuti on hea mõte võtta ette näiteks mõnus mitmepäevane matk kodumaises looduses ning ööbida vahelduse mõttes hoopis kodumajutustes, telkides või matkamajades. Sellised elamused jäävad pikkadeks aastateks meelde,“ jagas Jasinski ideid, kuidas raha ka ööbimiselt säästa.

Kui janu suviste kultuurielamuste vastu on väga suur, tasub visata pilk peale tasuta toimuvatele festivalidele ja kontsertidele, mida on suvel tohutul hulgal üle kogu Eesti. Ühtlasi on paljudel muuseumidel teatud päevadel soodsam piletihind või tasuta sissepääs: näiteks saab Eesti Kunstimuuseumi filiaale külastada kolme euro eest iga kuu viimasel kolmapäeval.

„Kindlasti tasub hoolega jälgida, kuhu ja mis otstarbel raha kulutada, kuid sealjuures ei tohiks ära unustada ka puhkuse põhifookust ehk täiel rinnal mõnusat ajaveetmist. Võta soojast Eesti suvest viimast ning naudi lähedastega koosolemist ja enda päriselt välja lülitamist nii, kuis vähegi jaksad,“ rõhutas Luminori kliendikogemuse juht. Lisaks ülaltoodud säästunippidele on hea mõte ka igakuiselt just puhkuse tarbeks pisut raha kõrvale panna, tuletab Jasinski meelde.