Tänasel pressikonverentsil ütles peaminister Kaja Kallas, et koroonaviirus on tõusmas ning Eesti on jõudnud kollaselt tasemelt oranžile.

Vaktsineerimata inimestel on soovitus kanda siseruumides maski.

Valitsus otsustas, et alates 2.augustist on ühistranspordis maskikandmis kohustus. "Seal vaktsineeritutele või läbipõdenutele erisusi ei teha," lisas Kallas.

Peamised piirangud, mis täna välja kuulutati puudutavad eelkõige meelelahutust. Alates 9. augustist on sisetingimustes 50 osalejaga piirmäär ning 100 inimest välitingimustes. Kui osalejate arv on suurem, peab korraldaja tagama kontrolli kas vaktsineerimistõendile, negatiivsele testile või läbipõdemisele. Kontroll kehtib alates esimesest kliendist.

Uued piirarvud kehtivad avalikel koosolekutel ja üritustel, sealhulgas konverentsidel, teatrietendustel, kontsertidel, kinoseanssidel, meelelahutusteenuse osutamisel, jumalateenistustel, muuseumides ja näitustel. Samuti puudutavad need sportimist, treenimist, noorsootööd, huvitegevust ja -haridust, täienduskoolitust ja -õpet, spordivõistluste ning spordi- ja liikumisürituste korraldamist. Koole puudutavaid nõudeid arutab valitsus uuesti enne uue õppeaasta algust.

Uued piirarvud kehtivad ka avalikuks kasutamiseks mõeldud saunades, spaades, basseinides, veekeskustes ja ujulates. Samuti tuleb nii sise- kui ka välitingimustes kehtestatavaid piirarve edaspidi järgida toitlustusasutustes. Samas ei puuduta piirarvud kaubandusettevõtteid ja teiste teenuste osutamist, kus jäävad kehtima inimeste hajutamise ja desinfitseerimise nõuded.

12-18 aastased on tõendite esitamisest vabastatud, sest neil pole nii palju võimalusi olnud end vaktsineerida.