Praeguse seisuga peab kõiki kolme tingimust tõendama Euroopa Liidu koroonapassi abil, mille saab iga soovija endale patsiendiportaalist alla laadida. Seejärel on juba võimalik koroonapass ette näidata nutitelefonist või see välja printida.

Miks aga ei saa enda vaktsineeritust tõendada ID-kaardiga? Tehniliselt ei tohiks tegemist olla sugugi võimatu lahendusega: tänapäeval on paljude poodidegi kliendikaardid seotud ID-kaardiga. Pista vaid ID-kaart poes kaardilugejasse ning vajalikud andmed loetakse kohe kiibilt maha. Ei mingit probleemi tühjaks saanud akuga või kadunud paberiga.

Sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsler Kalle Killar aga leiab, et ID-kaardi põhise lahenduse loomine ei ole vajalik. "QR-koodi põhine lahendus võimaldab kasutamist üle kogu Euroopa Liidu, mistõttu kahe paralleelselt toimiva lahenduse tegemine ei ole mõistlik," märkis Killar.

Lisaks ei olegi paljudel teenusepakkujatel võimekust ID-kaarte lugeda. "Rakendasime mõned aastad tagasi ID-kaardi põhise lahenduse puude tõestamiseks, aga põrkusime selle vastu, et paljud teenusepakkujad ei saa ID-kaarti lugeda. Lisaks juhin tähelepanu, et QR-koodi lahendus ei eelda ettevõtetelt erilisi investeeringuid, küll aga eeldaks neid ID_kaardi lugemisvõimekuse tegemine," arvab Killar.

Ka oleks suurt hulka inimesi ID-kaardi kaudu märgatavalt raskem kontrollida kui praeguse QR-koodi põhise lahendusega, sõnas Killar lõpetuseks.