„Startup Wise Guys’il jookseb praegu juba kümnes aasta ning oleme selle aja jooksul investeerinud sadadesse idufirmadesse. Alustasime Eestist ja tänaseks viime ellu programme üle maailma,“ rääkis Startup Wise Guys’i kaasasutaja Herty Tammo.

Tema sõnul tahavad nad olla idufirmade jaoks esimene valik ning leida üles need kõige potentsiaalikamad juba väga varajases staadiumis. „Tekitame edukalt tehingute voogu ka hilisema faasi investeerimisfondidele Eestis ja mujal ning oleme muidugi äärmiselt rõõmsad, et seda on märgatud ja tunnustatakse,“ sõnas Tammo.

Finalistide hulgas ka teisi Eesti ettevõtteid

Legendaarse tehnoloogiaajakirjaniku Mike Butcheri poolt 2009. aastal algatatud üle-euroopalisel tehnoloogiaettevõtete konkursil The Europas kuulutati Startup Wise Guys kiirendi kategooria finalistide seas saatejuhi Mike Butcher’i kommentaari „see on üks väga väga lahe kiirendi!“ saatel aasta kuumimaks kiirendiks.

Euroopa oodatuimaks tehnoloogiavaldkonna konkursiks kujunenud The Europas tunnustab juba 12. järjestikust aastat edumeelsemaid ja innovaatilisemaid tehnoloogiaettevõtteid ning toob kokku kõikides arengustaadiumites tehnoloogiafirmad juhtivate investorite ja rahvusvahelise meedia ajakirjanikega. Sel aastal kuulutati võitjad välja juba teist aastat interneti teel otsesaates Londonist. Finalistide hulgas oli mitmeid Eesti ettevõtteid erinevatest kategooriatest, nagu Cachet, Planet42 ja RendIn.

Ettevõtteid tunnustatakse enam kui 20 kategoorias, sealhulgas küber-, kosmose-, süva-, haridus-, finants-, tervise-, kindlustus, kinnisvara-, toidu-, kliima- ja meelelahutustehnoloogia ning mobiilsuse, e-kaubanduse ja plokiahela valdkonnad. Kuulutatakse välja ka aasta ükssarvik, riskikapitaliinvestor ja silmapaistvaim kiirendi. Varem on võitjateks osutunud tänaseks maailmakuulsad idufirmad nagu Spotify, Wise, Soundcloud, Deliveroo ja Babylon Health.

Sel aastal osalesid konkursil tuhanded ettevõtted ning võitjad valis välja 39-liikmeline žürii, kelle hinnangud kombineeriti publikuhääletusega. Oma hinnangu andsid investorid tuntud riskikapitalifondidest nagu Accel, Atomico ja Passion Capital, ajakirjanikud globaalsetest meediaväljaannetest nagu Business Insider, VentureBeat ja TechCrunch ning veel paljud tehnoloogiavaldkonna tipud.

Eesti toimub programm 14. korda

Eesti esimene ärikiirendi ja riskikapitalifond Startup Wise Guys viib ellu idufirmade arendusprogramme üle maailma. Eestis toimub programm juba 14. korda. Alates asutamisest 2012. aastal on SWG Eesti kiirendiprogrammidesse kandideerinud tuhandeid tehnoloogiaettevõtjaid üle maailma ning fondi portfooliosse kuulub üle 230 idufirma tarkvarateenuste valdkonnas.