Hiina riigimeediaagentuuri Xinhua välja antav Economic Information Daily kirjutas, et online-videomängud on kasvanud "vaimseks oopiumiks, mis on väärt sadu miljardeid dollareid" ning et "ükski valdkond ei saa areneda, hävitades samal ajal kogu põlvkonna", vahendab Financial Times.

Arvutimängude-vastases artiklis ei olnud Tencenti küll otseselt mainitud, kuid seal kurdeti Hiina noorte interneti-sõltuvuse üle ning tsiteeriti anonüümseid noori, kelle väitel mängivad nende klassikaaslased kaheksa tundi päevas Tencenti tuntuimat mängu: Honor of Kings'i.

Võrdlus oopiumiärimeestega on Hiina ettevõttele eriti karm, sest teatavasti aitasid Hiina impeeriumi lagunemisele märkimisväärselt kaasa brittidega peetud oopiumisõjad.

Seetõttu panigi riigimeedia võrdlus Tencenti ja vähemtuntumate Hiina videomänguettevõtete aktsiad järsult langema. Kui Tencenti aktsia kukkus 10,8 protsenti, siis konkurentide NetEase'i ja XD aktsiad kukkused veelgi enam, vastavalt 15,7 ja 21,8 protsenti.

"Artikli ajastus tekitab investorites tõsiseid küsimusi, arvestades, kui jõuliselt Hiina valitsus viimasel ajal tehnoloogiaettevõtetega käitunud on," rääkis Niko Partnersi vanemanalüütik Daniel Ahmad.

Kogu Hiina videomänguturg oli 2020. aastal väärt 43,1 miljardit dollarit. Tencent teenis selle aasta esimeses kvartalis koguni 6 miljardit eurot tulu. Samas ei ole Tencent vaid videomänguettevõte, vaid neile kuulub ka Hiina tuntuim suhtlusrakendus WeChat, mille näol on sisuliselt tegu Hiina Facebook Messengeriga.