Ärilehe lugeja kirjutas murega, et miks saadab maksuamet talle kirja, kui ta aasta teises pooles dekreedi rahade tõttu ei saa kuidagi maksuvaba tulu rohkem kui ette nähtud kätte saada.

"Töötasin sel aastal viis kuud, millest ühe kuu puhkasin ning peale seda algas mul dekreet. 1500€ brutopalga juures kasutasin maksuvaba tulu 300€/kuus ning dekreedirahad maksti välja juunis, millest arvestati maha tulumaks kogu hüvitise pealt," selgitas lugeja.

Küll aga sai ta eile maksu- ja tolliametilt teavituse, et tema eeldatav kohustus riigile on 154€, kuna on kasutanud maksuvaba tulu ettenähtust rohkem. Ta tõdes, et teda selline kiri ehmatas.

Maksuameti füüsilise isiku tulude ja maksustamise teenuse juhi Annika Oja sõnul pole kellelgi muretsemiseks põhjust. "Teavituse saadame varakult seepärast, et juhtida inimeste tähelepanu maksuvaba tulu kasutamisele, et neid ei ootaks tuludeklaratsiooni esitamisel halb üllatus," selgitas ta. Nii saavad inimesed soovi korral korrigeerida oma maksuvaba tulu kasutamist. "Seega on teavitus puhtalt informatiivne ega kohusta inimest mitte millekski," sõnas Oja.

Antud lugeja murest lähtuvalt tõdes Oja, et nemad ei ole kursis, kas inimene saab viimastel aastatel tulu või mitte, mistõttu ei saa nad teavituse saatmisel sellega arvestada. "Kui inimene aga ise teab, et sel aastal tal rohkem maksustatavat tulu ei tule ning ta aasta kokkuvõttes maksuvaba tulu üleliia ei kasuta, siis ei teki järgmisel aastal ka täiendavat maksukohustust," ütles ta.