TS Laevade juhatuse liikme ja laevandusvaldkonna juhi Guldar Kivro sõnul õnnestus eile simuleerida sarnast olukorda nagu õnnetuse hetkel ja viga andis endast uuesti märku. „Sellest järeldus, et selline olukord tekib vaid teatud parameetrite kokkulangemisel ja hübriidrežiimil sõites," rääkis ta. "Oleme jõudnud õnnetuse põhjusele lähemale, kuid täpne viga hetkel veel teada pole, jätkuvad andmete analüüs ja tootjate poolsed süsteemitestid virtuaalses keskkonnas.“

Kiviro selgitas, et toovad laeva homsest Saaremaa liinile tagasi, kuid vea põhjuse täpse väljaselgitamiseni sõidab Tõll vaid diisel-elektrilises režiimis.

Ebamugavus lahenes oodatust varem

„Hea, et saame Tõllu tagasi liinile tuua varem kui eelnevalt välja käidud 10. august. Teame, et parvlaeva Tõll liinilt eemalolek on põhjustanud ebamugavust nii saarte elanikele, turistidele kui ka ettevõtjatele, kuid seda enam on heameel tavapärase parvlaevaliikluse taastumise üle,“ kommenteeris olukorda majandus-ja taristuminister Taavi Aas.

Tõllu liinile toomisega taastub tavapärane parvlaevaliiklus. See ähendab, et alates 7. augustist teenindavad Hiiumaa liini taas kaks suurt põhilaeva ehk Leiger ja Tiiu ning Saaremaa liini kaks suurt põhilaeva Tõll ja Piret. Vajadusel teeb lisareise ka parvlaev Regula.

Parvlaevaga Tõll juhtus 21. juulil Kuivastu sadamas õnnetus ning laev oli sellest ajast liinilt eemal.