Toodang suurenes kõigis tööstuse valdkondades: mäetööstuses 19%, energeetikas 14% ja töötlevas tööstuses 10%.

Tööstustoodangu indeks hõlmab kolme valdkonna ehk mäetööstuse, energeetika ja töötleva tööstuse majandusnäitajaid. Tööstus on suurim majandussektor ja majanduskasvu oluline vedaja.

Statistikaameti analüütik Helle Bunderi sõnul on tööstustoodang alates aprillist võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvanud.

„Juunis võis mäetööstuses täheldada head kasvu nii turba tootmises kui ka kivide kaevandamises. Jätkus ka töötleva tööstuse toodangumahu kasv, mis oli seekord 10%. Erinevalt kahest eelnevast kuust ei olnud võrdlusbaas 2020. aastaga enam nii madal. Möödunud aasta juuniks oli koroonapandeemia tõttu välja kuulutatud eriolukord lõppenud ja võis märgata tööstuse taastumist,“ selgitas ta.

Tootmine suurenes enamikel töötleva tööstuse tegevusaladel

Suurema osatähtsusega tööstusharudest näitasid kasvu puidu töötlemine (14,8%) ja metalltoodete (13,4%), kummi- ja plasttoodete (38,7%), elektriseadmete (21,4%), toiduainete (2,1%) ning ehitusmaterjalide (27,1%) tootmine. Vähenes aga elektroonikaseadmete tootmine, mida mõjutas ka kõrge võrdlusbaas ehk asjaolu, et 2020. aasta juuni näol oli tegemist poolaasta suurima toodangumahuga kuuga.

Töötleva tööstuse toodangust 67% müüdi välisturule, ekspordi osatähtsus oli suurim farmaatsia ning arvutite ja elektroonikaseadmete tootmises. Korrigeerimata andmetel kasvas toodangu müük ekspordiks võrreldes mulluse juuniga 16% ja müük siseturule 17%.