Läinud kuul tegi kauaoodatud börsidebüüdi eestlaste ükssarvik Wise, kes esimese Londoni börsi ettevõttena noteeris oma aktsiad otse börsil ehk ilma esmapakkumist tegemata. Lisaks olid LHV klientide hulgas populaarsed ka Balti pangaaktsiad, mille väärtus juulis tublisti kasvas.

1. Wise PLC (WISE)

Eestlaste asutatud finantstehnoloogia ükssarviku jaoks oli esimene kauplemispäev Londoni börsil 7. juuli. Ettevõtte börsile sisenemine kulges igati edukalt, sest esimese kahe päevaga tõusis üle maailma palju tähelepanu pälvinud aktsia hind avanemishinnast ligi 23%, ulatudes rohkem kui 1000 pennini aktsia kohta, ehkki langes kauplemiskäibe vähenedes suhteliselt kiiresti vahemikku 950-980 penni. Praeguseks ei ole Wise’i aktsia oma kindlat suunda veel leidnud, sulgedes reedel 975,40 pennil.

2. Šiaulių bankas (SAB1L)

Balti pangaaktsiatest kaubeldi juulis kõige rohkem Leedu Šiaulių bankase väärtpaberitega, mille kuu tootluseks kujunes 9,5%. Kui juuli eelviimase nädalani oli Šiaulių bankase tootlus võrreldes kuu algusega veel nullilähedane, siis kiirema hoo sai aktsia sisse tõenäoliselt tänu teiste Balti pangaaktsiate headele kvartalitulemustele. Šiaulių bankase 6. augusti 2021 sulgemishind oli 0,718 eurot.

3. LHV Group (LHV1T)

Kuigi LHV Group avaldas oma tugevad 2021. aasta II kvartali tulemused alles 20. juulil, on aktsia hind kallinenud juba juuli algusest saati. Kuuga tõusis LHV aktsia 21,7%, mis andis ettevõtte turuväärtuseks pea miljard eurot (saavutati 4. augustil). Lisaks kvartalitulemustele vedasid kasvu investorite, kuid ka LHV enda kõrged ootused seoses Ühendkuningriigi filiaaliga. Olulist mõju aktsia hinna tõusule avaldas tõenäoliselt ka Swedbanki 22. juulil uuendatud hinnasiht seniselt 25 eurolt 30 euroni aktsia kohta. 6. augusti seisuga oli LHV Groupi sulgemishind 32,50 eurot.

4. Coop Pank (CPA1T)

Balti pankadest väikseima turuväärtusega, kuid kiireima kasvuga oli juulis Coop Pank, mille aktsia kallines koguni 38,1%. Kiirelt ei tõuse mitte ainult aktsia hind, vaid ka ettevõtte klientide arv ja majandustulemused. Juuni lõpus teatas Coop, et pangaga on liitunud tema 100 000. klient, mis oli ettevõtte jaoks 2019. aastal seatud pikemaajalisem eesmärk. Kui algselt oodati selle täitumist 2022. aasta lõpuks, siis eesmärk saavutati juba 1,5 aastat varem. Coop Panga aktsia sulgemishind oli läinud reedel 3,225 eurot.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.