"Käesoleva aasta maksutulu on suurenenud igal kuul võrreldes eelmise aastaga,’’ kirjutas Merliin Laos, rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik pressiteates.

Piirangutest ja turismi puudumisest hoolimata ei ole siiski käesoleva aasta teises kvartalis maksulaekumiste kasv pidurdunud.

Palgafond suurenes tänu keskmise palga kasvule, mis oli esimesel poolaastal 8,7 protsenti, töökohtade arv vähenes samas 0,8 protsenti. Sotsiaalmaksu tasumine kasvas esimesel poolaastal 7,7 protsenti võrreldes eelmise aastaga. Selle üheks põhjuseks oli eelmise aasta madal tase, kuna mullu rakendusid COVID-19 piirangud ja kasvas maksuvõlg.

Võrreldes eelmise aastaga tagastati käesoleva aasta esimese kuue kuu jooksul tulumaksu 18 miljonit eurot rohkem. Kokku tagastati tulumaksu 204 miljonit eurot.

Taastumine eelmise aasta madalseisust avaldub kiires käibemaksu tasumise kasvus.

Aktsiiside tasumine kasvas esimesel poolaastal võrreldes eelmise aastaga 15,9 protsenti, sealjuures vedas kasvu kütuseaktsiis. Selle põhjus oli ühelt poolt eelmise aasta madal kütuseaktsiisi tase, mis tulenes mullu realiseeritud varudest, ning teisalt selle aasta deklareerimise suurenemine.

Alkoholiaktsiisi tasumine on pöördunud teises kvartalis kasvule. Alkoholiaktsiisi tasumist mõjutab negatiivselt enim turistide puudumine ning kuna suvi on turismi kõrgaeg, siis käesoleval aastal jääb see pigem tagasihoidlikuks ning alkoholiaktsiisi laekumisse panustab peamiselt siseriiklik tarbimine.