Lennundusturg taastub taas jõudsalt ehk Xfly lennumahud on kasvanud selle aasta algusega võrreldes pea neli korda. “Loodan, et ma pole liiga optimistlik kui ütlen, et Xfly on lennundusajaloo kõige suurema kriisi selja taha jätnud," ütles Xfly juhatuse esimees Jan Palmer. Ettevõte on otsustanud võtta lennukiparki ka Embraer 195 lennumasinad.

Koroonakriis tuli Xfly jaoks kõige halvemal ajal

2020 aasta esimeses kvartalis plaanis ettevõte oma seni suurimat laienemist, mis oleks pidanud algama eelmise aasta suvehooaja alguses. Uued pikaajalised lepingud nii SASi kui LOTiga tähendasid lennufirmale ettevalmistuse faasis ka uute pilootide ja lennusaatjate väljaõpet ning kontoritöötajate arvu suurendamist, et opereerida juba kokku 24 lennukit.

Tulenevalt koroonakriisist lõpetas Xfly 2020. majandusaasta 6.5 miljoni eurose kahjumiga, mis tekkis peamiselt esimese poolaasta jooksul. Ülemaailmne pandeemia peatas kevadel kogu ettevõtte majandustegevuse sarnaselt kõikide teiste lennufirmadega. Teiseks poolaastaks oli ettevõte tekkinud olukorraga kohanenud, kuid lennuoperatsioonide arv oli drastiliselt vähenenud. Lennufirma oli sunnitud koondama 50% oma personalist ja kokkuleppel töötajatega vähendama alles jäänud ametikohtade töökoormust.

Vabariigi kriisiabi pääste

Seisakust tulenev kahjum viis ettevõtte omakapitali miinusesse. Xfly omanikfirma, riigile kuuluv Nordic Aviation Group AS taastas lennuettevõtte omakapital kuue miljoni eurose sissemaksega, kasutades selleks Eesti Vabariigilt saadud kriisiabi 30-miljoni euro suurust toetust.

”Lennundusturg taastub jõudsalt tänu vaktsineerimistele ning riikide jõupingutustele kriisist väljumiseks. Xfly, mis lendab Euroopa suurte lennufirmade kaubamärkide all näeb täna taas suuri ärivõimalusi oma valdkonnas,” lisas Palmer.

Xfly (endine Regional Jet) on 100-protsendiliselt riigiettevõttele Nordic Aviation Group AS kuuluv lennufirma. Ettevõte alustas tegevust 2016 aasta esimeses kvartalis.. Xfly ei müü ise pileteid ega arenda oma liinivõrku, vaid lendab teiste lennufirmade kaubamärkide all. Kriisijärgselt käitab lennufirma 14 reisilennukit ja annab tööd 300-le inimesele. Seoses nõudluse kasvuga on Xfly otsustanud võtta kasutusele ka 120-kohalised Embraer 195 lennumasinad ja seda alates eelolevast talvest.