Oksjon toimub juba tänavu novembri keskpaigas. Praeguse satkonnahoone müük ei ole otseselt üllatav, sest 2024. aastal kolib Eesti saatkond uude hoonesse, mida praegu renoveeritakse. Küll aga on üllatav, et vana saatkonnahoone müüakse juba tänavu sügisel. Kus saatkond järgmised kolm aastat tegutseda plaanib?

Välisministeerium kinnitab siiski, et katuseta Eesti saatkond Riias ei jää. Nimelt on oksjonil seatud tingimus, et kinnisvara ostja saab vara enda kätte alles seejärel kui uus hoone on täiesti valmis ning saatkond valmis praegusest asukohast ära kolima. Aadressil Skolas iela 13 asuva praeguse saatkonnahoone alghinnaks oksjonil on 4,5 miljonit eurot. Hoones on 5832 ruutmeetrit põrandapinda.

Krunt aadressil Vidus iela 2

Lisaks müüb välisministeerium 1,9 miljoni eurose alghinnaga 1108-ruutmeetrist tühja krunti aadressil Vidus iela 2."Selle krundi andis Läti riik Eesti riigile 1990. aastatel kompensatsioonina 1930. aastatel soetatud krundi asemele. Vahepeal oli kaalumisel sinna uue saatkonnahoone ehitamine, kuid nüüd on Eesti ostnud uueks saatkonnahooneks Riia vanalinnas aadressil Pils iela 8/10 asuva maja ja krunt ei ole riigile enam vajalik," seletas krundi Eesti riigi kätte jõudmise ning praeguse müügi tagamaid välisministeerium.