Kahel uuendusmeelsel riigil nagu Eesti ja Saksamaa on Kallase sõnul rohe- ja digipöörde elluviimisel jõudude ühendamiseks palju potentsiaali. „Mõistlik on nendele suurtele väljakutsetele läheneda ühiselt. Selleks tuleb meil võtta initsiatiiv uuenduslike tehnoloogiate ja teenuste arendamisel ning teha sealjuures koostööd teadlaste ja ettevõtjatega. Innustan Saksamaa ettevõtteid otsima neid koostöövõimalusi Eesti partneritega,“ lausus peaminister.

Kallas märkis, et rohepööre pakub majandusele tervikuna võimalust arenguhüppeks. „Majanduse ümberkorraldamine kliimaalaselt jätkusuutlikumaks ei nõua üksnes innovaatiliste tehnoloogiate väljatöötamist ja kasutuselevõttu, vaid ka ärimudelite ümberkujundamist.“

Eesti peaminister rõhutas kohtumisel ettevõtjatega, et digipööre võimaldab muuta teenuste kasutamist lihtsamaks ja mugavamaks, mis omakorda toetab nii majandust kui ka ühiskonnaelu. „Meie enam kui 20-aastane kogemus digitaalsete ja e-valitsemise lahendustega valmistas meid ette pandeemiaga kaasnenud piirangute ja raskustega paremini hakkama saama. Seda nii avalike teenuste kasutamisel ja e-kaubanduses kui ka õppetöös ja tervisevaldkonnas,“ sõnas Kallas.

Samuti andis Kallas ettevõtjatele sõnumi, et tervisekriisi mõjud majandusele on osutunud algselt kardetust väiksemateks. Tänavu esimeses kvartalis oli majanduskasv juba 5,4 protsenti. Peaministri sõnul on Eesti majanduse hea käekäik tingitud korras riigirahandusest, heast ärikeskkonnast, avatusest väliskaubandusele ja investeeringutele, aga ka tugevast füüsilisest ja digitaalsest taristust. „Heale tulemusele on kaasa aidanud ka meie jaoks võtmetähtsusega Põhjamaadest ja Balti riikidest kaubanduspartnerid, kelle majandustel on samuti suhteliselt hästi läinud,“ ütles Kallas ning lisas, et Eesti on hoidnud ka oma majanduse ja ühiskonna avatumana kui suur osa teisi Euroopa riike.

Kohtumisel osalenud ettevõtete seas on nii Eestiga koostööst huvitatud ettevõtteid, Eestis juba tegutsevaid kui ka kodumaiseid Saksamaa turul esindatud ettevõtteid: Kuehne+Nagel Group, Axinom GmbH, ARIC- Artificial Intelligence Centre Hamburg, Hamburger Hafen und Logistik AG, Siemens Energy, Nortal AG ja Skeleton Technologies GmbH.

Saksamaa on Eestile olulisuselt neljas kaubanduspartner. Viimaste viie aasta jooksul on kaubavahetus peaaegu kahekordistunud. Peamiselt on tehtud investeeringuid kinnisvarasse, töötlevasse tööstusesse, kutse- ja teadustegevusse ning hulgi- ja jaekaubandusse.