Ametnikud on teatanud tõsisest veepuudusest USA suurima veehoidla Meadi järve ääres, mis põhjustab suuri kärpeid joogivees Arizonas ja teistes lääneosariikides. Ameerika Ühendriikide läänerannikul vett ja elektrit haldava büroo (USBR) deklaratsioon, mis hindab veepuuduse esimese astme tasemele, kinnitab, et pärast 20-aastast põuda on Colorado jõe ääres asuva reservuaari veetase langenud madalaimale tasemele pärast selle loomist 1930. aastal.

Juba praegu on järve mahutavus umbes 35% – reservuaari perimeetrit ääristav valge “vannirõngas” näitab, milline oli veetase kunagi. Eelduste kohaselt langeb järve tase aasta lõpuks veelgi madalamale, põhjustades 2022. aasta jaanuaris kärpeid vee osas, teatas büroo esmaspäeval.

Kõige enam saab kannatada Arizona, kes kaotab ligi viiendiku Colorado jõest saadavast veest. Pinali maakonnas tegutsevad põllumajandustootjad ja karjakasvatajad peavad tõenäoliselt arvestama sellega, et jõest saadava vee hulk kahaneb järgmisel aastal poole võrra ning kaob täielikult aastaks 2023, kui föderaalvalitsus peaks kavandama veelgi suuremaid kärpeid. Põllumajandustootjad, kes on juba pidanud maa mõneks ajaks kesaks jätma, peavad seda jätkama ilmselt ka järgnevatel aastatel ning üha enam lootma põhjaveele.

“See, mida lootsime mitte kunagi näha, on nüüd siin,” ütles büroo asekomissar Camille Calimlim Touton. “Tänase teate keskmes on ka tunnustus nendele raskustele, mille põud on kaasa toonud,” lisas ta. Mõjutamata jääb kodumajapidamiste veevarustus, kuid tõenäoliselt kogevad pered veehinna mõningat tõusu.

Vaatamata sellele, et Nevada kaotab 7% Colorado jõest saadavast veest, ei tunneta sealsed elanikud tõsist muutust, sest osariigil on alternatiivsed veeallikad, mida on hakatud tõhusamalt kasutama. Mehhiko pakkumist vähendatakse 5% ulatuses ning California osariiki veepuudus ei mõjuta.

"See on väga suur asi, sest peaaegu 100-aastase ajaloo jooksul pole sellist puudust kunagi olnud," ütles Arizona osariigi ülikooli Kyl veepoliitika keskuse direktor Sarah Porter. "Selle vahetuid mõjusid ilmselt enamik inimesi ei tunne. Kuid see on suur hiiglaslik punane lipp, mis ütleb Colorado jõe veest sõltuvale piirkonnale, et peame kohanema kuivema tulevikuga,” lisas ta.

Tarbimise vähendamine ja kaitsepingutused on olulised, kuid tõenäoliselt ei pööra need veetaseme langust lähitulevikus tagasi. Kui see on täis, asub Meadi järve pind umbes 372 meetri kõrgusel merepinnast. Kuid järgmiseks aastaks langeb järve tase eeldatavasti 325 meetrini, allapoole 327 meetri piiri, millega hinnatakse veepuudus esimese astme tasemele. Aastaks 2023 ootavad föderaalametnikud ja vee-eksperdid teise taseme puudust. Ning kui järve tase langeb 312 meetri tasemele, rakendub kolmanda taseme deklaratsioon, millega kärbitakse vee tarnet linnadesse ja hõimumaadele.

Meadi järv, mis tekkis pärast Hooveri tammi ehitamist 1930ndatel, on kahanenud kiiremini, kui paljud eksperdid ennustasid. Seda eriti keset laastavat põuda ja tugevaid kuumalaineid, mille tagajärjel voolab Kaljumägedest Colorado jõkke vähem vett. Paisu, mis annab elektrit umbes 1,3 miljonile inimesele Nevadas, Arizonas ja Californias, efektiivsus on vähenenud 25%, teatas büroo.

USA siseosakonna andmetel on Colorado jõesüsteemi maht tänaseks kahanenud tegelikust mahukusest poole võrra. Osakond teatas, et viimased 16 aastat on olnud kõige kuivem periood lähima 1200 aasta jooksul. Kuigi lääs on kannatanud pikaajalisi põuaperioode ka varem, on praeguseid tingimusi süvendanud kliimakriis, mis on aluseks pikematele ja tõsisematele põudadele, kinnitavad teadlased. Lähitulevikus on Toutoni hinnangul vaja rakendada täiendavaid kärpeid ja kaitsemeetmeid.

"Ma arvan, et järgmise viie aasta jooksul peame oma veekasutust rohkem jälgima," ütles Sarah Porter. "Peame mõtestama, kuidas me USA lääneosas vett kasutame."