Paljude inimeste jaoks võib pandimajade maine olla vastuoluline. Osadele tuleb silme ette 90ndatest pärit hämar kelder, kus uste ees on trellid ja kus tiirleb palju kahtlase tausta ja motiividega tegelasi. Pandimajad olid toona ka politsei huviorbiidis, kuna seal kaubeldi pahatihti varastatud esemetega.

Aeg on aga 20-30 aastat edasi läinud ja ka pandimajad pole enam need, mis nad kunagi olid. Nii Eesti kui ka Läti suuremad pandimajad ei asu enam pimedates keldrites, vaid igati soliidsetel pindadel. Näiteks mitmed Banknote'i esindused asuvad Riia suurtes kaubanduskeskustes. Poed on puhtad ja hästi valgustatud, nähes tihti välja nagu elektroonikakauplused.

Lisaks peab tänapäevasel pandimajal olema esindusliku valikuga e-pood ja efektiivselt korraldatud tarneahel, et kaup jõuaks kliendile võimalikult kiiresti ja mugavalt. Sisuline erinevus on seegi, et politsei ei pea enam lombardeid suureks probleemiks, vaid vastupidi, pandimajad teevad politseiga üha rohkem koostööd, et varastatud esemed jõuaks õigele omanikule tagasi. Varastatud esemete hulk on kaduvväike: politsei tundis mullu huvi kõigest 13 Banknote'i toodud eseme vastu. Kokku on meil enam kui 10 000 toodet.

Didzis Ādmīdiņš

Eesti turg on killustunud

Ehkki üldine pandimajade pidamise kultuur on Baltikumis jõudsalt paranenud, erinevad Läti ja Eesti lombardid teineteisest siiski märkimisväärselt. Julgen öelda, et Lätis on pandimajade kultuur rohkem arenenud ja paremini reguleeritud. Kui Eestis on erinevate hinnangute kohaselt umbes 100 pandimaja, siis Lätis ligikaudu 220. Kui Eestis on vaid üks suurem tegija, Luutar OÜ, kel on 17 kauplust, siis Lätis on enam kui 10 poega operaatoreid tervelt seitse. Neist suurimal, Banknote'il on üle riigi 93 esindust.

Eraldi märkimist väärib see, et kuigi Lätis on pandimaju endiselt üle kahe korra rohkem kui Eestis, on nende arv viimastel aastatel langenud. Põhjus on selles, et Läti valitsus tegi 2019. aastal seaduse, mis muutis pandimaja litsentsi saamise keerulisemaks ja kolmekordistas tasu (14 000 eurolt 55 000 eurole), mida tuli pandimajadel tol aastal riigile maksta. Eestis puudub taoline pandimajadele kehtestatud maks. Seetõttu toimub Läti turul pandimajade konsolideerumine, kus väiksed üksiktegijad panevad pillid kotti või liituvad mõne suurema ketiga.

Läti turul toimib mastaabiefekt - mida rohkem on ühel operaatoril pandimaju, seda suuremat kauba- ja teenustevalikut ning paremaid tingimusi saab ta kliendile pakkuda. Kui Eesti pandimajade peamine fookus on anda inimestele kulla, hõbeda ja väärisesemete vastu laenu, siis Lätis on pakutavate toodete ja teenuste ring laiem, hõlmates veel näiteks tagatiseta tarbimislaene, igapäevaste arvete maksmise võimalust ja muid finantsteenuseid. Ka tingimused on paremad: kui Eesti suuremad pandimajad annavad laenu kuni 60-65 protsenti pandi väärtusest, siis Lätis on see näitaja kõrgem. Näiteks Banknote'is saavad pikaajalised ja lojaalsed kliendid laenu kuni 95 protsenti tagatise maksumusest.

Üle piiri pandimajja

Läti pandimajades on väga olulisel kohal kasutatud esemete müük ja ostmine. Keskkonnahoidlikult mõtlevad inimesed ei viska oma vanu telefone, mängukonsoole, mootorsaage ega jalgrattaid minema, vaid toovad need aina sagedamini pandimajadesse, saades vastu raha või mõne teise eseme, mida neil rohkem tarvis on. Kuna Läti lombardite kaubavalik on väga lai ning tarned nii füüsilisest kui ka e-poest ostes on kiired ja mugavad, on secondary market'i populaarsus tõusuteel.

Tihti tuuakse pandimajadesse ka remontimist või hooldamist vajavad esemeid. Näiteks parandas Banknote mullu 3145 toodet ja pani need järelturul müüki. Kokku müüsime läinud aastal enam kui 150 000 kasutatud toodet. Seetõttu on pandimajad üha olulisemad mängijad ka rohe- ja ringmajanduse edendamisel.

Viimastel aastatel on palju räägitud sellest, et eestlased käivad Lätis odavat alkoholi ja ehitusmaterjale ostmas. Tahaksin seda nimekirja siin veidi täiendada. Näiteks on Banknote'il kauplus Valkas, mis on eestlaste hulgas vägagi populaarne. Ma julgeks öelda, et enamus sealse pandimaja käibest teevad just Eesti inimesed, ja need pole mitte ainut üle piiri Valga inimesed, vaid kliente tuleb ka kaugemalt. See näitab, et oleme midagi Lätis õigesti teinud.

Nõudlus kaasaegsete pandimajade järele ei kao lähiajal kuhugi. Eesti pandimajadel tuleb kasvamiseks ja uute klientide meelitamiseks pakkuda eelkõige mitmekesisemat teenust. See hõlmab laiemat kaubavalikut komisjonimüügis, aga ka uusi, kaasaegsemaid laenutooteid (näiteks tagatiseta tarbijakrediit). Pankadelt ja väikelaenupakkujatelt klientide napsamine eeldab aga märkimisväärseid investeeringuid töötajatesse ning füüsilise kaupluse ja e-poe arendamist.