Tuljaku restoran restaureeriti 2015. aastal 1Partner Ehituse eestvedamisel. FOTOD: ANDREAS JUPITS

Pirita teel asuv restoran Tuljak on imepärane legend, kus ajalugu kohtub modernse disainiga. Tuljak on nõukogudeaegse modernistliku karniisarhitektuuri näide, millele andis 2015. aastal uue kuue 1Partner Ehitus koostöös Baltek Arendus OÜga. Hoone restaureerimisprojekti koostas Apex Arhitektuuribüroo ja tööd viis ellu 1Partner Ehitus. Hoone sisekujunduse lõi Tarmo Piirmets koos Martti Siimanniga.

Renoveerimisel on lähtutud algsetest kujundusprintsiipidest ja materjalilahendustest ning keskendutud imelisele Tallinna lahe vaatele. Pirita tee pool asub avara vaatega terrass, milleni viib mäenõlva peidetud trepp ja hoone tagaküljel viib kohviku katuseterrassile elegantne keerdtrepp. 1Partner Ehituse juhi Üllar Hinno sõnul nähti palju vaeva orginaaldetailide taastmisel, näiteks on taastatud tellija abiga ainulaadsed originaalvalgustid ja vana eeskujul majale põhiilme andev karniisilaudis.

Restoran Tuljaku kujul on võimalik tänapäevases võtmes näha nõukogudeaegset tipparhitektuuri ja nautida ajaloolist atmosfääri imelise mereäärse päikeseloojangu saatel. Tegu on tõelise vaatamisväärsusega kõikidele, kes hindavad nõukogudeaegse ehituskunsti taastamist. 1Partner Ehituse panust restoran Tuljaku ehitustöödel on premeeritud ka tiitlitega „Parim restaureeritud mälestis 2015” ja „Hästi restaureeritud mälestis 2015”.

Restorani omaniku Martti Siimanni sõnul on restaureeritavate objektide puhul eriti oluline mitte ainult hea, vaid suurepärane koostöö ehitajaga. „Paljud tööd selguvad vanadel hoonetel alles avamistööde käigus ja seda teades vajasime ehitajat, kes oleks hingega koos meiega asja kallal, saavutamaks parimat võimalikku tulemust,” sõnab Siimann.
2019. aastal valmis koostöös arhitektibüroo KAOS ja 1Partner Ehitusega Noblessneri sadama süda – suur restoranidega täidetud Jahtklubi.
Selle suve hittideks on Noblessneris hiljuti avatud restoranide KAMPAI ja Lore Bistroo suveterrassid, mille imeline vaade jahisadamale naelutab külastajad tundideks head veini ja õhtusööki nautima. Noblessneri endise tööstusala ümbersünd kaasaegseks linnaruumiks on kinkinud Tallinnale ühe ajalooliselt sügava, arhitektuurselt omanäolise ja eksklusiivse sadamalinnaku, kus pesitsevad Tallinna tipprestoranid.
FOTOD: TERJE UGANDI JA KAMPAI

Endise allveelaevatehase 100-aastase tööstushoone restaureerimine oli suureks väljakutseks. Renoveerimise käigus säilitati siseruumides võimalikult palju vanast interjöörist ja olulisel kohal oli ka tööstusliku ruumimõju säilimine. Restoranides on tunda industriaalset pärandit, mis on oskuslikult ühendatud moodsa minimalistliku mööbliga.

Restoranid kuuluvad ühte hoonesse KAI kunstikeskusega, mis pälvis aastal 2020 Tallinna muinsuskaitseauhinna ja on tõeliseks elamuseks kõikidele arhitektuurihuvlistele.

Indrek Kasela, Jahtklubi hoone restaureerimise eestvedaja: „Tänu 1Partner Ehitusele on Tallinn saanud mitmed märgilised objektid – alustades NOA ja Tuljaku restoranidest ning lõpetades Villa Mon Reposega. Seega kui oli vaja Noblessneris teha ajalooliste hoonete renoveerimist, polnud vaja ehitajat kaugelt otsida – praktiliselt kõik väljapaistvamad ajaloolised hooned on restaureerinud just nemad. Lõpptulemust on hinnanud muinsuskaitse ja 1Partner Ehitusel oli väga oluline roll, et Noblessner sai Baltimaade parima kinnisvaraarenduse auhinna.”

Põhjala tehase ajalugu sai alguse juba 1913. aastal. FOTOD: PÕHJALA

Kindlasti tasuks Noblessneris jalutades läbi põigata ka Põhjala pruulikojast ja tehasest, mis on lisaks eelmainitud restoranidele taaskord üheks harukordseks vaatamisvääruseks.

1913. aastal alguse saanud Noblessneri Laevaehitustöökoja ajalugu on jõudnud 2021. aastasse, mil uue kuue saanud kunagine tööstushoone lummab oma ajaloolise arhitektuuri, hõngu ja atmosfääriga.

Põhjamaade suurimaks pruulikojaks ja restoraniks renoveeritud hoones säilitati algupärane interjöör koos tööstusmasinate, põrandaplaatide ning nõukogudeaegsete plakatitega. Arhitektuuri on loonud Apex AB, sisearhitektuur valmis büroos Pink ja projekteerimise-renoveerimise eest vastutas 1Partner Ehitus.

Üllar Hinno sõnul on Põhjala hoone puhul säilitatud isegi „Cocherill 1895” raudteerelssidest põrandatalad ja täiesti algupärased põrandaplaadid. Õlletehase ja restorani ehitamise protsess oli suur meeskonnatöö, mille tulemusena valmis lähipiirkonna üks ilusamaid ja omapärasemaid hooneid.

„Projekteerimise-ehitamise töövõtt aitas tellijal hoida kokku kulusid ja väärtuslikku aega. Kogu protsess alates eskiisist kuni tehase töölesaamiseni toimus vaid ühe aasta sees ning tegu oli tellijale ühe kulu- ja ajaefektiivseima projekti läbiviimisega,” sõnab Hinno.

Põhjala pruulikoja terrass võtab avasüli vastu kõik arhitektuurisõbrad ja tervitab neid kõige värskemate IPAdega ning esmakordselt Eestist saab vaadata otse restoranist õlle pruulimise protsessi.

NOA suveterrasilt avaneb muinasjutuline vaade Tallinna lahele. FOTOD: ANDREAS JUPITS

Viimsi piiril asuva NOA suveterrassi puhul on taas keskendutud mere ja päikeseloojangu nautlejatele. Hubane ja samal ajal eklektiline interjöör mõjub justkui värkse sõõm mereõhku, mida saadavad taevalikud maitseelamused. U-kujulise hoone ühes tiivas asub 80-kohaline pererestoran, teises küljes avatud köögiga 40-kohaline privaatsaal ja keskosas 100-kohaline terrass vaatega merele ning Tallinna panoraamile.

Maja projekteeris Peeter Loo firmast KAMP Arhitektid ja sisearhitekt Tarmo Piirmets Pink OÜst.

NOA mereäärne terrass on ainulaadne koht nautimaks tõelist miljonivaadet ja õhtusööki lummava merekohina saatel. Ka NOA imekaunist mereäärset maja on tunnustatud Eesti arhitektuuri preemiaga.

1Partner Ehitus restaureeris restoran-kasiino Villa Mon Repos aastal 2016. FOTOD: VILLA MON REPOS

Viimaseks, kuid üheks erilisemaks suveterrassiks, kuhu sel suvel kindlasti veel jõudma peaks, on Villa Mon Repos Kadriorus. See on justkui ajamasinasõit tsaariaegsesse suvevillasse. 20. sajandi algul vahetas maja omanikke ja 1921. aastal avas seal uksed restoran-kasiino Villa Mon Repos.

1Partner Ehitus on ka selle projekti puhul näidanud oma võimekust taastada originaalilähedasena haruldane muinsuskaitseobjekt. Restaureerimise käigus taastati säilinud siseuksed, põrandad ja kaunid trepid ning ülimalt originaalilähedaselt nii sepised kui ka aknad. Keldris säilis originaalina paeplaatidest põrand ja võlvlagedega kelder, kuhu tuli restorani köök. Hoones viibides on tunda glamuuri ja hinge läbi filigraanselt taastatud detailide. Selle maja hõng ja arhitektuur panevad kujutlusvõime tööle ning vaimusilmas võib ette kujutada aadlike glamuurisäras veedetud õhtuid.

1Partner Ehituse juhi sõnul sai tänu muinsuskaitse ja tellija tihendale koostööle tulemus parem kui esmalt planeeritud.

Taastatud kauni hoone renoveerimisprojekti tegi arhitekt Tiina Linna ja sisekujunduse Külli Salum ning ehitustööd teostas 1Partner Ehitus.

1Partner Ehituse teiste töödega saab tutvuda siin.

Jaga
Kommentaarid