Lisaks tuleb avalikes ruumides, kus on nõutud COVID-19 nakkusohutuse tõendamine, teha seda kõigilt klientidelt või osavõtjatelt inimeste arvust sõltumata.

"Oluliselt nakkavama koroonaviiruse deltatüve laienenud levik Eestis on toonud kaasa viiruse leviku kasvu ja suurenemas on ka haiglaravil olevate inimeste arv," nentis peaminister Kaja Kallas. Selleks, et koroonaviiruse laienenud levik ei sunniks meid taas kooliaasta alguses majandus- ja ühiskonnaelu lukustama, peame aktiivselt kaitsma ennast ja teisi. Esiteks tuleb esimesel võimalusel läbida vaktsineerimiskuur ja olla valmis enda nakkusohutust tõendama. Teiseks peame väga nakkava deltatüve leviku vähendamiseks hakkama kandma maske lisaks ühistranspordile ka poodides, panga- ja postkontorites ning muudes mittekontrollitud avalikes siseruumides."

26. augustist laieneb maskikandmise kohustus kõikidele avalikele siseruumidele, kus ei kontrollita COVID tõendit

Avalikes siseruumides, kus nakkusohutust ei kontrollita, tuleb hakata hiljemalt nädala pärast kandma maske. Lisaks praegu juba kohustuslikule maskikandmisele ühistranspordis puudutab see ka kaubanduskeskuseid, poode, aga ka teenuste osutamist pankades, postimajades ja mujal.

Endiselt on maskikandmise kohustusest vabastatud kuni 12-aastased lapsed või kui suu ja nina katmine on tervislikel või muudel olulistel põhjustel vastunäidustatud.

26. augustist laieneb COVID tõendi esitamise nõue kõikidele klientidele või osalistele, sõltumata inimeste arvust

COVID tõendit tuleb 26. augustist hakata alates 18 eluaastast esitama kõikide allpool nimetatud tegevuste ja ürituste puhul nii avalikes sise- kui väliruumides.

See tähendab, et COVID tõendit tuleb esitada sportimisel, treenimisel, noorsootöös, huvitegevuses ja -hariduses, täienduskoolituses ja täiendõppes; spordivõistlustel ning spordi- ja liikumisüritustel; saunades, spaades, veekeskustes ja ujulates; avalikel koosolekutel ja üritustel, seal hulgas teatris, kinos, kontserdil, konverentsil; muuseumites ja näitusasutustes; meelelahutusteenustel; toitlustusettevõtetes kohapeal söömisel-joomisel. Kõikidelt osavõtjatelt tuleb nakkusohutust kontrollida ka siis, kui tegevus või üritus toimub teenuse osutamise kohas, näiteks toitlustuskoha rentimisel või teatrietenduse tellimisel.

COVID tõendit ei tule kontrollida piiramata territooriumiga väliürituste puhul.

COVID tõendit ei ole vaja esitada kaubanduskeskustes ega poodides. Samuti pole enda nakkusohutust vaja tõendada restoranist või kohvikust toidu kaasaostmisel. Samas, nagu eelpool viidatud, tuleb nendes kohtades või juhtudel kanda maski.

COVID tõend näitab, kas inimene on COVID haiguse läbipõdenud, vaktsineeritud või vaktsineerituga võrdsustatud või on see tõend koroonaviiruse testi kohta, mille tulemus on negatiivne.

COVID digitõendit saab luua endale patsiendiportaalis. Inimesed, kes vajavad abi selle genereerimiseks saavad pöörduda sotsiaalkindlustusameti teeninduspunktidesse, digitõendeid aitavad inimeste jaoks välja printida ka kohalikud omavalitsused ja raamatukogud.