Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et tegemist on faktoritega, mille toimemehhanismidest 99% elanikkonnast isegi aru ei saa, aga kui turgudel levib kontrollimatult mingisugune usk, siis on neil uskumustel komme vähemalt ajutiselt tõeks saada.

„Palju räägitakse rumalast ja targast rahast, aga tegelikult taandub kõik massipsühhoosile - see on vana nali, et kui keegi seminariruumis mitu korda järjest kella vaatab, siis 10 minuti pärast uurivad kõik oma kellasid. Kui kriitiline hulk inimesi jutlustab veendunult, et inflatsioonist pole pääsu, hakkavad ka kõik teised seda uskuma ning hindu ise üles ajama," selgitas Sooman. „Tundub, et kriitiline lävi on ületatud ja rahvas saab seda, mida tahab - maksta asjade, sh kinnisvara eest senisest rohkem. See toimib seni, kuniks ostjad kannad mutta suruvad ja kõva häälega kõiges kahtlema hakkavad, sest kõiki maailma hinnatõususid ei ole võimalik koroonaviiruse ja tarneprobleemidega selgitada," rääkis ta. „Samas on just juulikuu statistikas nii Tallinnas kui Tartus ajaloo kõrgeimad pakkumishinnad, mitmes väiksemas linnas on need samuti tipptasemel või rekordilähedased," lisas Sooman.

„Nagu oleme juba varem öelnud, siis peale kevadist rallit on aga ostjad ise hoo maha võtnud ja eelmainitud küsimusi esitama hakanud, vastasel juhul sööstaks ka Pindi Indeks hooga üles ning tehingute arv oleks laes. Aga ei ole," sõnas Sooman.

Eesti 17 suurema linna korterite keskmist tehinguhinda kajastav Pindi Indeks langes juulis hoopis 1% võrra ning jäi pidama hinnatasemel 1744 €/m².