Ameerika tuntud telefirma CNN vallandas kolm töötajat, kes ei olnud nõus ennast vaktsineerima. Firma tegevjuht Jeff Zucker sõnas USA väljaande The Washington Postile, et neil on vaktsineerimata töötajate suhtes nulltolerants.

Vaktsineerimata töötaja peab lisamaksu tasuma

Osad ettevõtted on olukorra lahendanud nii, et kehtestavad vaktsineerimata töötajatele igakuise lisamaksu. Seda tegi näiteks USA lennufirma Delta Airlines, kus vaktsiinist keeldujad peavad kuus lisaks välja käima 200 dollarit.

Ka Kanadas on selline suhtumine rohkem levinud. Toronto haiglas öeldi töötajatele, et kui nad oktoobri lõpuks vaktsineeritud ei ole, siis nad lastakse lahti, kirjutab CTV News.

Kahe otsaga asi

USA populaarne jaepood Walmart tunneb aga, et oleks ebaõiglane, kui nad nõuaksid töötajatelt vaktsineeritust, aga lubavad poodi vaktsineerimata külastajaid, kirjutab PBS Newshour. Suurpoed ei julge hetkeseisuga poekülastajatele vaktsiinikohustust kehtestada, sest nad kardavad, et nad jääksid seetõttu paljudest klientidest ilma.

Suured tehnoloogiafirmad nagu Facebook ja Google on öelnud, et ka nemad nõuavad töötajatelt vaktsineeritust, muidu neid kontorisse ei lubata.

Suurbritannias olukord nii karm pole

Suurbritannias lähenetakse teemale veidi leebemalt: seal rõhutakse eelkõige selgitustööle ja vaktsiinikohustust töötajatelt nõudma esialgu ei hakata.

Eestis on tööandjal õigus küsida töötajalt koroonatõendit, kui töökeskkonna riskianalüüsi tulemustest nähtub, et vaktsineerimine on üks võimalik meede antud ametikohal viirusesse nakatumise vältimiseks ning tööülesannete edaspidiseks ohutuks täitmiseks.