Ühtekokku paigaldatakse pilootprojekti raames pealinna tiheasustusega elamurajoonidesse kümme rattamaja, nendest neli Mustamäele, Sütiste tee 31 kuni 45 majade hoovidesse. n

Rattamaja.

Mustamäe Linnaosa Valitsus valis projektis osalemiseks välja just suured 9-kordsed keldriboksideta kortermajad, mille elanikel ei olnud muud võimalust, kui hoida oma jalgrattad korteris või - tuleohutuse vaatevinklist veel hullem variant - ühiskasutatavates koridorides, tõkestades sellega evakuatsiooni teid.

Esimesed neli rattamaja saavad paigaldatud järgmise nädala keskpaigaks ning seejärel annab Mustamäe Linnaosa Valitsus need üle korteriühistute bilanssi.

Kõik rattamajad on ehitatud ühe projekti järgi, on 6,2 x 2,8 m suurused. Üks rattamaja mahutab ca 20 jalgratast ning on varustatud jalgratta lukustamiseks vajalike toruraamidega. Valgustuseks on rattahoidlad varustatud päikesepaneeli ja akuga. Välisuks on võtmega suletav. Ülejäänud lisad (nt valvekaamerad jms) paigaldavad korteriühistud hiljem - oma parema äranägemise ja vajaduste järgi ise.

Rattamaja.

„Selle pilootprojektiga soovime, ühelt poolt, leevendada suurtes kortermajades elavate jalgratturite tingimusi ning, teiselt poolt, populariseerida jalgratast kui linna sõiduvahendit," kommenteerib algatust Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats.

„Kindlasti leidub neid heasoovlikke kaaskodanikke, kes ütlevad, et neli rattamaja on Mustamäele liiga vähe või need rattahoidlad on liiga väikesed. Rattamaju ongi vähe! Ning tegemist on alles pilootprojektiga, mille eesmärgiks on välja selgitada, kas neid rattamaju ka reaalselt kasutataks. Ideaalis võiks igal Mustamäe korteriühistul olla päris oma rattamaja, täpselt selliste mõõtudega, nagu elanikel vaja. Ent alati pole see võimalik: kas majas puudub üksmeel sellise rattahoidla vajalikkuse küsimuses või vahendid."