"Kui tavaliselt on sügiskuud aktiivsed töölemineku kuud, siis küsimus on tõesti, kas ka sel sügisel sama näeme? Erinevad põhjused, mida on viirusolukord ja inimeste pikk kodusoleku ja töötukassa toetuste maksmise olukord kaasa toonud, on uudne ja peame seda pidevalt uuesti analüüsima," möönab muutunud olukorda töötukassa Tallinna ja Harjumaa osakonna juht Siim Sarapuu. "Kui võtame olukorra aasta-poolteist tagasi, kui töötus tegi kahekordse kasvu ja kasv oli eriti võimas Tallinnas ja Harjumaal, siis tänaseks on see arv madalamaks läinud ja viimastel kuudel, suvekuudel on töötute arv püsinud stabiilne. Ehk et tegelikult piirangud suvel kadusid, siis inimesi eriti palju rohkem tööle ei läinud."

Sarapuu rõhutas saates, et sedasorti sunnitud töölt eemale jäämine, milleks koroonaviirus teatud sektorites töötajaid lihtsalt kohustas ja samas selle rahaline hüvitamine oli kõigile uudne olukord. "Just turismisektoris on töölt kõrval oldud pikki kuid ning näeme, kuidas kohati lükatakse tööleminekut veel edasi. Siin on palju inimlikke ja psühholoogilisi põhjuseid."

Sarapuuga tuleb juttu ka ümberõppest, mida töötukassa tööotsijate puhul toetab väga erinevate ametite puhul. Tõeliselt suur murekoht Sarapuu sõnul on ikkagi väga suur hulk inimesi, kel pole õpitud ametit. "Tööd otsivatest inimestest 40 protsendil puudub erialane haridus või ettevalmistus. See on Harjumaa kontekstis ca 11 000 inimest, kogu Eestis paarkümmend tuhat inimest, kes võiks töötukassa karjäärikeskusesse sammud seada ja teha valik ühe korraliku õppeprogrammi osas."

1x
00:00