„Investeerime haiglate vastupanuvõime tõstmisesse, et suurendada tervishoiusüsteemi võimekust COVID-19 pandeemia ja teiste kriisidega toime tulla. Seeläbi toetame patsientidele vajaliku ravi pakkumist ning ennetame vajadust suureneva haigestumise korral plaanilise ravi või ühiskonnaelu piiramiseks,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

Investeeringute tulemusena luuakse 2023. aastaks COVID-19 patsientide jaoks 150 nakkusohutuse nõuetele vastavat ja kaasaegsel tasemel abi osutamiseks sobivat voodikohta. Selleks toetatakse nii uute isolatsioonipalatite ehitamist kui olemasolevate palatite ümberehitamist, sh hapnikravi võimekuse tõstmist ning negatiivse või positiivse rõhu tagamiseks vajalike ventilatsioonisüsteemide väljaehitamist.

Isolatsioonipalatite loomine suurendab võimekust pakkuda kvaliteetseid tervishoiuteenuseid suurenenud COVID-19 haigestumise tingimustes ning vähendab nakkuse leviku ohtu haiglas, vähendades seeläbi vajadust plaanilise ravi piiramiseks, uuringute ja operatsioonide edasilükkamiseks. Maksimaalne toetuse summa ühe isolatsioonipalati loomisel on 73 000 eurot sõltuvalt haigla vajadustest.

Võimalikeks pikaajalisteks elektrikatkestusteks valmisoleku tõstmiseks toetatakse olemasolevate elektrisüsteemide ümberprojekteerimist, täiendavate elektrigeneraatorite, UPS-seadmete ja külmatranspordivahendite soetamist ning vastavate süsteemide väljaehitamist. Maksimaalne toetuse summa ühe haigla kohta on 80 000 eurot.

Investeeringuid rahastatakse REACT-EU Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest aastatel 2020-2023 kokku 12,6 miljoni euroga. Riiklikku kaasfinantseeringut ega toetuse saaja omafinantseeringut ei lisandu.