Koroonaviiruse piirangute leevendamine on nõudlust suurendanud, kuid paljud ettevõtted on teatanud logistilistest probleemidest, kaupade puudusest ja tööjõukriisist.

IHS Markit-i töötleva tööstuse ja teenindussektori tootmisindeks (PMI) langes augustis 61,4 tasemele, mis on madalam esialgsest 61,5 punktilisest hinnangust. Juulis oli indeks 62,8 punkti.

“Augustis teatasid Eurotsooni töösturid järjekordsest edukast kuust, jätkates sellega 14-kuulist kasvuperioodi,” ütles IHS Markit-i äriökonomist Chris Williamson.

“Peamise probleemina kerkis jällegi komponentide puudus, kuna varustajad ei suutnud toota piisavalt varuosi või seisid silmitsi logistiliste probleemidega,” lisas ta.

Jätkuv materjalipuudus ja raskused transpordiahelas tähendab, et varustajad said taas järsult hindu tõsta. Sisehindade indeks püsis seetõttu kõrgel 87-punktilisel tasemel, mis on väiksem juuli 89,2-punktilisest rekordist.

Euroala inflatsioon tõusis eelmisel kuul kümne aasta kõrgeimale tasemele ning see seadis Euroopa Keskpanga positiivse hinnangu hinnatõusu osas kahtluse alla. Vaatamata Euroopa Keskpanga 2-protsendilisele prognoosile, tõusid augustis 19 liikmesriigis hinnad 3 protsenti, mida soosisid ebatavaliselt kõrged tööstuskaupade hinnad.

Hoolimata hinnatõusust oli nõudlus suur, kuid tehaste toodangumaht ei olnud piisav hoolimata töötajate arvu suurenemisest ja valmistoodete olemasolust, mis siiski kiiresti ammendusid.