Pensionikeskusest anti Ärilehele teada, et nüüd tegelevad nad veel vaid ebakorrektsete pangaandmete tõttu tagasi tulnud maksetega.

Ärileht kirjutas eile, et septembri jooksul laekub ligi 150 000 inimese pangakontole pensionikeskuselt ühtekokku enam kui miljard eurot. Kas tõeks saab majandusinimeste hirm, et eestimaalased ostavad endale uue teleka ja luksusliku puhkusereisi ning kulutavad raha kiiresti ära? Pensioniraha endale himustajaid leidub kaupmeestest telefonipetturiteni riske on igatahes palju.

Teisest pensionisambast lahkujad viivad kogumisfondidest endaga kaasa u 1,34 miljardit eurot. Sellest üle 260 miljoni võtab endale riik tulumaksuna, tuhandetele värskelt avatud investeerimiskontodele liigub peaaegu 50 miljonit ja otse kohtutäituritele 70 miljonit eurot.

Inimeste kontodele jõudvad summad ei ole suured. Keskmiselt on jõutud pensioniks koguda 9000 eurot, üksnes kolmandikul väljavõtjatel on saada rohkem kui 10 000 eurot. Summa makstakse välja korraga, kuigi algul oli plaan seda jupikaupa teha. Küll aga laekub lisaks ja eraldi kompensatsioon teise sambasse peatatud maksete eest. Sambasse edasi kogujad saavad hüvitise aastatel 20232024.

Märkimisväärse hulga teisest sambast lahkujaid moodustavad võlgnikud. 13 600 inimese pensionirahast (suur) osa lähebki otse kohtutäituritele.

Balti börsil on olukord praegu rahulik. Eilset pidu hetkel ei ole.

Kallis lugeja! Mida plaanid Sina teha kontole laekunud pensionirahaga? Kirjuta meile või saada pilte aadressile vihje@delfi.ee.