Sertifitseeritud Apple’i müügiinsener Andrej Michailov selgitab, millega MacBooki arvutid silma paistavad, miks need õpilastele meeldivad ning kuidas need aitavad õppetööd ja enesearengut lihtsustada.

Kuidas koolitööks sobivat arvutit valida

Uue kooliaasta alguse puhul on oluline, et lapsevanemad teeksid kindlaks, kas nende laste kasutuses olevad tehnoloogiavahendid on veel kasutuskõlblikud või tasuks nad uuemate vastu välja vahetada. Aeglased ja pidevalt kokku jooksvad seadmed ei kahjusta mitte ainult töökvaliteeti, vaid tekitavad lastes ka motivatsiooni kadumist. Uue arvuti valimisel on oluline keskenduda sellele, millised vajadused õpilasel on ning kui kiire, võimas ja kauakestev seade on. Suurt tähelepanu tasub pöörata ka seadme turvalisusele – iga lapse isiklik informatsioon peab olema kaitstud.

Uued M1 kiibiga Maci sülearvutid, mida selle aasta alguses tutvustati, üllatasid paljusid oma tehniliste võimalustega. Kaheksatuumaline protsessor võimaldab ligi kolm korda kiiremat töövõimekust. Lisaks sellele suudab aku kesta ligi 20 tundi ilma laadimata. Kõik olulised elemendid, mida üks hea arvuti vajab, on paigutatud üheainsa kiibi sisse, mis muudab funktsioonide toimimise veelgi sujuvamaks.

Tänu suurele võimsusele ja kiirele reageeringule on tegemist arvutiga, mis suudab iga õpilase elu kordades lihtsamaks muuta. Michailov ei kahtle, et MacBook Airi või MacBook Pro sülearvutite puhul on tegemist pikaaegse ja väärtusliku investeeringuga, sest tegemist ei ole mitte ainult väga vastupidavate arvutitega, vaid nad sisaldavad ka tehnoloogiamaailma kõige kaasaegsemat tarkvara. See tagab, et arvuti suudab töötada ülimalt kvaliteetsel tasemel. Lisaks sellele on kõikidel Maci arvutitel kaasas ka suurel hulgal turvaelemente, mis vajalikku informatsiooni ja privaatsust kaitsevad.

Uued Maci mudelid on ülikerged (Air kaalub kõigest 1,29 kg ja Pro 1,4 kg), mistõttu on neid mugav kõikjale kaasa võtta. Tänu sisseehitatud jahutussüsteemile ei ole MacBook Airi sülearvutitel enam eraldi ventilaatorit, mis tähendab, et arvuti töötab pea lausvaikuses. Siiani on kõik õpilased hinnanud ka arvuti stiilset disaini, ekraani kvaliteeti ja Apple’i ühtse ökosüsteemi toimimist.

Spetsiaalselt hariduseks mõeldud programmid pakuvad enneolematuid kogemusi

Viimaste uuringute põhjal on Maci arvutid ja macOS-i operatsioonisüsteem isegi algajatele kasutajatele väga lihtsad – intuitiivsus ja kohanemisvõime on põhjused, mille tõttu ei ole selle operatsioonisüsteemi esmakordse kasutamisega alustamine keeruline. Arvutite eripära on ka see, et neid saab kasutada kohe, kui need karbist välja võetakse. Kõik vajalik on juba olemas – palju kasulikke programme kooli, töö, vaba aja veetmise ja igapäevaste ülesannete jaoks. Kooli jaoks on kõige olulisemad Pages, Numbers ja Keynote. Esimene neist on mõeldud dokumentide loomiseks ja redigeerimiseks, teine aga arvutusteks ja graafikute tegemiseks ning kolmas esitluste loomiseks.

App Store’ist leiab aga veelgi suurema valiku tarkasid abilisi. Tuhandete rakenduste seast on võimalik valida nii töö, loovuse kui ka hariduse jaoks vajalikke rakendusi.

Maci arvutid sobituvad hästi ka Microsoft Office’i programmidega Word, Excel, PowerPoint jt. Programmid on võimalik arvutisse paigutada ja kohe nendega sujuvat tööd alustada. Samamoodi toimivad ka erinevad Adobe Creative Cloudi programmid.

Lisad kooli ja tööle, millest sa varem unistadagi ei osanud

Kõik MacBooki seadmed on varustatud ka mitmete vajalike lisadega, mis igapäevaste ülesannete täitmise kiiremaks ja lihtsamaks muudavad.

Näiteks spetsiaalse lisandekraani funktsiooniga saad iPadi kasutada valikulise Maci ekraanina, et oma õppimisruumi veelgi laiendada. Sel moel on lihtsam luua esitlusi, teha kodutöid või valmistuda eksamiteks. iPadiga saad kasutada ka nutipliiatsit Apple Pencil. See on kasulik jooniste loomisel, fotode redigeerimisel, loengutes märkmete tegemisel või disainimisel.

Õppimisel on kasu ka failide kopeerimise tarkvarast Universal Clipboard, mis võimaldab teksti, fotosid või videoid ühes Apple’i seadmes kopeerida ja teise salvestada. Selline „suhtlus” seadmete vahel on väga mugav ja aitab säästa palju aega.

Kõik toimib väga lihtsalt. Tee vajalikust objektist oma iPhone’iga foto või skänni vajaminev dokument ja see ilmub automaatselt sinu Maci seadme ekraanil.

Teabe edastamise Handoff-lahendus võimaldab alustada tööd ühe seadmega ja lõpetada see teise seadmega. Selle kasutamiseks peavad mõlemad seadmed paiknema üksteise lähedal. Kui aktiveerida funktsioon kõikides oma seadmetes ja samal ajal iPhone’is dokumenti täita, saad selle oma Macbookis lõpule viia või vastupidi. See võimaldab tegeleda vajaliku tööga kõikjal.

Õpetajate, õppejõudude, klassikaaslaste ja perega saad ühenduses olla kvaliteetse videokõnede rakendusega FaceTime. Tipptasemel kvaliteediga kõlarid ja kaamerad võimaldavad suhelda ilma probleemideta, justkui viibiksid vestluskaaslastega samas ruumis. Selline funktsioon on äärmiselt kasulik just distantsõppe perioodil: klassikaaslastega ühiste projektide tegemine või teises linnas õppimine ja vanematega päris vestluste pidamine on tehtud veelgi mõnusamaks.

iCloud – turvaline ladu sinu andmetele

Andrej Michailovi sõnul on üks suurimaid eeliseid ühtse Apple’i ökosüsteemi puhul see, et andmeid ja faile sünkroonitakse pidevalt. Kõik dokumendid, fotod ja muud failid on turvaliselt iCloudi talletatud. Faile uuendatakse pidevalt ja kogu vajalik informatsioon on kättesaadav nii sinu telefonis, arvutis kui ka teistes Apple’i seadmetes.

Kogu protsess toimub automaatselt, mis tähendab, et inimene ise selleks vaeva nägema ei pea. Iga kasutaja saab tasuta 5 GB iCloudi mahtu ja soovi korral saab seda alati suurendada.

Teine eriti mugav iCloud Drive’i omadus on võimalus jagada sujuvalt dokumente ja kaustu klassikaaslastega või teha kodutöid sõprade ja kolleegidega vabalt valitud kohas. Piisab, kui saadad valitud inimestele privaatse lingi ja neil ongi kohe juurdepääs failidele, mida soovid jagada. Saad hallata, kellel on lubatud dokumente vaadata, jagada või muuta. Seda võimalust saab kasutada igaüks, sest see funktsioon töötab mitte ainult iPhone’i, iPadi ja Maciga, vaid ka brauseri kaudu Windowsiga arvuti või internetivõrguga.

Kõik Apple’i seaded toetavad tiimitööd. Rakendustes Pages, Numbers, Keynote või Notes funktsiooni Collaborate kasutades saad koos oma sõpradega dokumente täita. Ühiselt saab luua faile, presentatsioone, tabeleid jms. Uuendusi näeb iga osaline oma seadmes kohe, et saaksite töötada palju kiiremini.

Maci arvutitega tuleb kaasa ka mitmeid turvaseadmeid. Autentimine toimub kas Face ID näotuvastuse või Touch ID sõrmejäljetuvastuse põhimõttel.

Seadmed ei kogu isikuandmeid ega tee varukoopiaid. Lisaks on uuel MacOS-i operatsioonisüsteemil Safari brauseris spetsiaalne funktsioon, mis aitab kaitsta sind veebisaitide eest, mis salaja andmeid koguvad.

Rohkem informatsiooni õppetööks vajalike seadmete kohta leiad siit.

Jaga
Kommentaarid