Teisest sambast lahkujatele kantakse septembri lõpuks küll 1. juulist 2020 kuni 1. septembrini 2021 riigi poolt maksmata jäänud nelja protsendi sotsiaalmaksu maksed, kuid sellelt teenimata jäänud tootlusest ei näe nad sentigi.

"Selline oli seaduseandja otsus, mis võeti vastu seoses koroonameetmete paketiga," põhjendas rahandusministeerium lakooniliselt otsust. Lihtsamalt öeldes oligi mullu riigikogus vastu võetud ja eelmise, Jüri Ratase valitsuse koostatud koroonameetmete paketis kirjas, et maksed peatatakse ning tootlus kompenseeritakse vaid neile, kes on sambas ka 31. detsembril 2022. aastal.

"Selle otsuse peamine põhjus on kaitsta teise sambasse jäänute vara. Kui on soov pensionifondis tootlust teenida, siis inimene ei peakski II sambast lahkuma. Tootlust saab teenida, kui raha investeeritakse pensionifondis," seletati rahandusministeeriumist. "Kompenseerimise kontekstis on tootluse arvestuse puhul tegemist lihtsustatud käsitlusega. Lahkujad ei pea oma maksete kompenseerimist ootama ja neile tootlust ei kompenseerita. Sambasse jääjad jättis riik ootele ja neile kompenseeritakse seepärast ka keskmine tootlus."

Küll aga kompenseeritakse kahe ja poole aasta jooksul saamata jäänud tootlus neile, kes liigutasid raha tänavu septembris pensioni investeerimiskontole.

Septembri alguseks oli keskmine teise samba fond alates 1. juulist 2020 teeninud 16 protsenti tootlust.