Teenuste väliskaubanduses puudujääk oli 46 miljonit eurot, mis suurenes võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga 454 miljoni euro võrra.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Evelin Puura sõnul hakkasid nii teenuste eksport kui ka import pärast järsku vähenemist 2020. aasta teises kvartalis kasvama ning on praeguseks jõudnud kriisieelsele tasemele. „Erandiks on reisi- ja ehitusteenused, mille osutamine ei ole veel taastunud ja jääb seni 2019. aasta teisele kvartalile alla," lisas Puura.

Teenustest eksporditi kõige rohkem transporditeenuseid ja muid äriteenuseid ning telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuseid. Võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga suurenes enim ehk 191 miljoni euro võrra transporditeenuste ning 177 miljoni euro võrra telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuste eksport. Transporditeenuste eksporti mõjutas kõige rohkem kaubavedu maanteel ja merel. Ainsana vähenes 9 miljoni euro võrra ehitusteenuste eksport.

Eesti suurim teenuste ekspordipartner oli Soome, kuhu osutati enim transpordi- ning muid äri- ja ehitusteenuseid. Ekspordipartneritena järgnesid Rootsi ja Saksamaa. Kõige rohkem suurenes eksport samuti Soome ning USA-sse. Soome kasvas enim töötlemisteenuste ja transporditeenuste ning USA-sse arvutiteenuste eksport.

Kõige rohkem imporditi telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuseid, transporditeenuseid ning muid äriteenuseid, mida võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ka enim sisse osteti. Telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuste impordi kasv oli 696 miljonit eurot, transporditeenustel 121 miljonit eurot ning muudel äriteenustel 115 miljonit eurot.

Teenuseid imporditi enim Saksamaalt, kust osteti sisse telekommunikatsiooni-, arvuti- ja info-, transpordi- ning muid äriteenuseid. Suurimate impordipartneritena järgnesid Soome ja Leedu. Kõige enam kasvas import Saksamaalt, ligi 12 korda, mille taga on telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuste sisseostu suurenemine.

Kasvu taga on Saksamaa suure autotootja Volkswageni tütarfirma Cariad Estonia AS, mis 2020. aastal panustas Eestisse lausa 1,725 miljardit eurot. Ettevõte lõpetas 2020. aasta majandusaasta 353,6 miljoni euroses kahjumis.