„Viimase aja hinnakasv on alles algus ja kui keskkond püsib, siis tõus jätkub. Hindadel on alati ruumi tõusta, kui samal ajal tõusevad ka palgad. Tööjõunappuse ja ülemaailmsete tarneraskuste mõjul muutuvad kallimaks ehituse sisendhinnad ja see omakorda tõstab kinnisvara hindasid, need on üksteise tuletised. Prognoosime, et lähiajal tõusevad Tallinna nõutuimates piirkondades uusarenduste ruutmeetri hinnad üle 7000 euro. Endoveri senised kõrgeima hinnaga tehingud ulatuvad 6400 euroni ruutmeetri eest, keskmine jääb meil hetkel 3500 euro kanti ning turu keskmine on umbes 2350 eurot,“ sõnas Robert Laud.

Arendaja sõnul tehakse müügi mõttes läbi aegade parimat aastat. „Eelmisel aastal oli küll arusaadavalt langus, kuid kahe aasta keskmist vaadates on olukord stabiilne. Ajutised turu kõikumised meie pikaajalise kogemuse ja tugeva meeskonnaga ettevõtet oluliselt ei mõjuta, sest juhime ja kontrollime ise kogu arendustsüklit alates planeerimisest kuni ehituse ja müügini välja – see võimaldab paindlikult reageerida ja efektiivsust juhtida. Töös olevate arenduste ettevalmistus on sujunud plaanipäraselt ning tegeleme tavapärase igapäevatööga,“ rääkis Laud.

Robert Laud

Endoveri tegevusmahud on aastatega kasvanud ning ettevõte on liikunud suuremahuliste projektide suunas. Täna iseloomustavad arendaja portfelli eelkõige kõrgehooned ja kvartalid. „Meie laual on täna seitse kõrghoonet, millest Torn Kristiines ja Rocca Tower I Haaberstis on äsja valmis saanud, kaks uut kõrghoonet tulid Rocca al Mares just müüki ning lisaks on planeerimisel veel üks kõrghoone Haaberstis ja kaks Põhja-Tallinnas. Kvartalitest on mahult suurim Volta kvartal, mille kogumaht on 142 000 m² ning mille uute etappide ehitusega plaanime sel sügisel alustada. Suvel alanud Volta eelmüügi võttis turg positiivselt vastu, nõudlus ületas prognoose. Põhja-Tallinn on jätkuvalt populaarne elukeskkond ja atraktiivne investeerimispiirkond,“ märkis Rober Laud.

Endover toob lähima poole aasta jooksul turule üle 400 uue korteri ja äripinna. „Kuigi oleme enim tuntud elukondliku kinnisvara arendamise poolest, siis siseneme lähiajal jõulisemalt ärikinnisvarasse. Mujal maailmas juba populaarsed work and home ehk WoHo kvartalid tõstavad ka Eesti kinnisvara maastikul pead,“ sõnas Laud.

Arendaja sõnutsi on buum Eestis selgelt üle kasutatud termin ning majandustsükli mõttes oleme täna aktiivses faasis. „Aasta tagasi olid meeleolud muidugi hoopis teised, kuid seda tehakse täna tasa ning oluliselt on suurenenud raha hulk turul. Koroonakriisi tulekul lasid kõik oma tegevuse madalamale käigule ning tekkis ülemaailmne tarneprobleem. Nüüd pandi käik uuesti sisse, kuid tarneahelat pole veel siiani suudetud lahti harutada. See, kel on laovaru, on kuningas ning dikteerib ka hinna. Sellisest anomaalsest situatsioonist taandume me sügistalvega välja – hinnaalandusest ei räägi täna keegi. Kõik hinnatõusud maksab lõpptarbija kinni, kuni palgad kasvavad. Turgu iseloomustab täna kõrge likviidsus ning janu asju teha. Raha tuleb peale eelkõige tehnoloogiasektorist, kust idufirmad tõstavad raha ja asutajad, koos töötajatega, seda välja võtavad,“ ütles Laud.

Pensioniraha, mis nüüd teatud osale rahvast saadavaks muutus, leiab arendaja sõnul kasutust eelkõige tarbimises. „Midagi sellest jõuab kindlasti ka kinnisvarasse. Eks natukene ole sellest sissemakse tegemisel abi, kuid raha per capita on kinnisvara mõttes väike. Eestlaste usk kinnisvarasse investeerimisel kasvab jätkuvalt. Kinnisvarasse raha paigutajatele on soodne ka laenuturg. Eraisikutele on laenuintress pigem languses ja pankade hulka on valikut juurde tekkinud. Erinevalt varasemast saab täna kodulaenu pakkumise võtta vähemalt kuuest pangast ja targad inimesed seda ka teevad. Arendaja seisukohast on aga pilt hoopis teistsugune – pankasid, kes meie mahtudele vastavat laenu suudaks pakkuda, on kõigest käputäis,“ rääkis Robert Laud.