Neljas Eesti suuremas linnas – Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Viljandis ning nende lähiümbruses perioodika ja ärikirjade laialikandmist korraldava Express Posti tegevjuht Katri Laanela ütleb, et lehekandjate töö on eriline töö erilistele inimestele. Express Post on juba 24-aastane ettevõte, kus töötab ettevõtte asutamisest alates neli inimest.

Tänu Express Posti töötajate tublidusele ootavad värsked ajalehed ja ajakirjad tellijaid postkastis just siis, kui neid on hea kas hommikukohvi juures lugeda või siis tööle tõtates värske lugemisvarana kaasa võtta. Et see võimalik oleks, on lehekandja jalul juba ammu enne kukke ja koitu ning näinud nii tormi, vihma kui ka imekauneid päikesetõususid.

Lehekandja tööpäev võib koosneda mitmest osast, nii perioodika kandest varahommikul kui ka reklaamikandest päeval. Perioodika kanne kestab kuni neli tundi ja tuleb lõpetada hiljemalt poole kaheksaks hommikul.

Õpilastest pensionärideni

Express Posti staažikad lehekandjad on leidnud üles selle töö tugevused. Töötajate vanuseline skaala ulatub 16-aastastest töötajatest pensioniealisteni. Töötajate keskmine vanus on 47 aastat, kõige rohkem lehekandjaid on vanuses 25–55. Vanim lehekandja on 91 aastat vana, teenindab Elva linna ja läbib hommikust postiringi koos abikaasaga. Kokku töötab Express Postis umbes 490 inimest, kellest ca 450 on lehekandjad.

Lehekandja töö on unikaalselt hea võimalus töötamiseks väga erinevatele inimestele. Näiteks õpilased võivad töötada suvel puhkuste asendajana. Või tudengid – kui palju on töökohti, kus enne loengute ja seminaride algust saab töö tehtud? Või väikeste laste emad – öö lõpust varahommikusse kulgev tööaeg on see aeg, kui lapsed magavad, aga ema saab tööd tehes aja endale, oma mõtetele ja liikumisele. Laste ärgates on ema jälle kodus ja laste päralt. Tihti minnakse pärast lehekannet veel teisele tööle, kasutades „varahommikust vahetust” palgalisa teenimiseks. Sobiv on töö ka pensionäridele, sest ka neil on vaja liikumist ja tööpäeva lõppu saab tähistada pika rahuliku hommikukohviga.

Mis neid inimeste gruppe ühendab? Liikumine värskes õhus ja füüsiline tegevus on igas vanuses inimese tervisele väga kasulikud. Express Postis makstakse liikumise ja sammude eest ka tasu.

Turvaline ja meeldiv töökoht

Personalijuht Maarja Erm rõhutab, et Express Postis on kõik töötajad võrdsed ja kõik on võrdselt olulised.

Töö õppimine tehakse alustajatele võimalikult mugavaks ja lihtsaks. Uus tööletulija alustab koos mentoriga, kes tunneb hästi kandepiirkonda, postkastide asukohta ja optimaalset marsruuti. Saatja püsib uue töötaja kõrval, kuni see on valmis iseseisvalt tööle asuma – tavaliselt on sisseelamisaeg kolm kuni viis päeva.

Ettevõtte poolt on töötajatele soe fliis ja ilmastikukindel jope, kindad ning samuti mugav postikott või käru. Talvel varustatakse lehekandjaid libedate naeltaldade ja postikelguga. Kuna töö toimub kõndides, muretseb igaüks enesele selleks just tema jaoks kõige sobivamad jalatsid ja Express Post kompenseerib osa nende hinnast.

Kõigele lisaks on lehekandja töö koroonakindel, sest tööd tehakse siis, kui teisi inimesi on liikvel vähe ja nakatumise oht minimaalne. Ajalehed ja ajakirjad ilmusid ka pandeemialukustuse ajal, sest inimesed vajasid kodudes infot ja lugemist. Mitmed inimesed, kelle töökoht oli ajutiselt suletud said tööd lehekandjatena, mis tõi neile ka sissetuleku.

Lehekandja tööaeg on osaline tööaeg, aga kõikide töötajatega sõlmitakse tööleping. Need töötajad, kellele Express Post on ainus töökoht, saavad kõik täistöökohaga kaasnevad sotsiaalsed garantiid, nagu näiteks tervisekindlustuse ja töötuskindlustuse, samuti ka 28-päevase puhkuse.
Neile, kes soovivad töötada vahetevahel või mõne tunni päevasel ajal, pakutakse võimalust töötada käsunduslepinguga. Sellisel juhul saab kanda päeval reklaame või sorteerida kande materjale.

Väga äge seltskond

Kuna lehekanda töö toimub varahommikul ja peamiselt üksinda, teevad lehekandjatele suurt rõõmu erinevad ühised üritused. Väga oodatud on ettevõtte suvepäevad, kuhu töötajad on oodatud kogu perega. Iga lehekandja saab oma sünnipäeva hommikul tööle asudes šokolaaditahvli. Kord kuus toimuvad ettevõtte kontoris lehekandjate kohtumised tegevjuhiga, kus tähistatakse selle kuu sünnipäevi, tänatakse staažikaid töötajaid ning räägitakse lehekandjate muredest ja rõõmudest.

Muide, esimene staažiga seotud väike palgatõus ootab töötajat juba siis, kui tema kahekuuline katseaeg läbi saab! Suuremad staažitähistamised koos kingitustega aga ootavad töötajaid iga viie aasta tagant. Lisaks toimuvad ettevõtte sees ka mitmed väljakutsed. Selle kevade sammuralli võitis lehekandja, kes tegi kuus üle miljoni sammu!

Tegevjuht Katri Laanela kinnitab, et Express Posti kollektiiv koosneb väga toredatest ja erilistest inimestest ning sinna on alati teretulnud ka uued liikmed.

Jaga
Kommentaarid