Sotsiaalministeeriumi analüüsi ja statistika osakonna juhataja Hede Sinisaare sõnul on eestlaste võlakoorem üsna suur. On võlad, millega tegelevad kohtutäiturid ja võlad, mis on üle antud inkassoettevõtetele. Vastavalt täitemenetluse võlgnike analüüsile on möödunud aasta märtsi seisuga Eestis 412 782 võlga antud kohtutäiturile lahendamiseks. „Kokku oli uuringus kõigi nõuete summa 811,1 miljonit eurot. Enim on võlgnike seas inimesi, kelle võlg jääb vahemikku 1001–5000 eurot,“ märkis Sinisaar.

Lisaks kohtutäiturite käes olevatele võlgadele on veel sellised võlad, mille sissenõudmistega tegelevad ettevõtted ja asutused (näiteks mupo, politsei, pangad) ise või inkassoettevõtted. Julianus Inkasso hinnangul on maksehäireid möödunud aasta seisuga kokku pea sajal tuhandel inimesel kokku ligi 265 miljonit eurot.

Julianus Grupi juhi Ülar Maapalu sõnul on võlg iga inimese jaoks ebamugav teema, mida soovitakse vältida. Kuid võlg ei kao kuhugi ära ning aja venitades kasvavad nii võlg kui ka sellest tekkinud stress suuremaks. „Mida kiiremini saab lahenduses kokku leppida, seda varem on võimalik keskenduda taas rõõmsamatele asjadele,“ lisas Maapalu.

Inbanki riskijuhi Marko Variku sõnul püüab pank alati inimesega tekkinud võlgnevuse osas jõuda kokkuleppeni ning koostada maksegraafik. „Parim, mida klient saab rahaliste raskuste tekkimisel teha, on olla proaktiivne ja pöörduda panga poole juba enne võlgnevuse tekkimist,“ märkis Varik ja lisas, et sellisel puhul saab pank enamasti pakkuda rohkem erinevaid võimalusi rahaliste raskuste ületamiseks. „Viimase meetmena võõrandame nõude sissenõudmisele spetsialiseerinud ettevõtetele,” sõnas Varik.

Võlanõustaja Evelyn Eichhorsti sõnul tunnevad inimesed piinlikkust, kui nad on võlgu ja ei suuda seda tagasi maksta. „Kõigil meil tuleb elus ette ootamatusi, kuid siis tulebki spetsialisti käest abi paluda ja võlgade osas plaan koostada,“ märkis Eichhorst ja lisas, et spetsialistid pankades ning võlanõustajad ei näe selliseid muresid esmakordselt ning nende ülesandeks ongi välja pakkuda lahendusi.

Finantsinspektsioon korraldab 29.septembril kell 11 veebiseminari “Võlaorjusest vabaks!”. Seminaril teeb ülevaate Eesti elanike võlgadest Sotsiaalministeeriumi analüüsi ja statistika osakonna juhataja Hede Sinisaar, võlanõustaja Evelyn Eichhorst jagab soovitusi võlgadest vabanemiseks, Inbanki riskijuht Marko Varik jagab vihjeid, kuidas suhelda pangaga ning Julianus Grupi juhataja Ülar Maapalu toob näiteid levinuimatest võla sissenõudmistest. Veebiseminari saab vaadata otseülekandena Finantsinspektsiooni tarbijaveebist.