„Modera kasvab kiirelt ning laieneb lähiaastatele uutele turgudele Kesk- ja Ida-Euroopas ja Skandinaavias – meie eesmärk on viia innovatsioon ja uudsed lahendused automüügisektorisse,“ märkis Modera juhatuse esimees Raido Toonekurg.

Ükski praegune investor enda osalust müüa ei plaani ning pigem märgivad juurde, ütles juht Ärilehele. Moderasse on investeerinud ka müügitarkvara arendava Pipedrive’i kaasasutaja ja pikaajaline juht Timo Rein, kes omab 4,9% suurust tükki ettevõttest.

4.-11. oktoobrini toimuvale avalikule pakkumisele läheb kokku 250 000 Modera lihtaktsiat, täiendava huvi korral on emitendil õigus aktsiate arvu suurendada 301 000 aktsiani. Pakkumise eeldatav maht ulatub 1,65-1,98 miljoni euroni.

Laienemine toob kaasa suuremad kulud ja kahjumi

Järgmisel paaril aastal näeb ettevõte ees kahjumit, kuna laienemis- ja muud kulud suurenevad, kuid aastaks 2024 plaanib ettevõte uuesti kasumisse jõuda, ütles Toonekurg Ärilehele. Ettevõttel on plaanis arendada müügimeeskonda ning täiendada müügimeeskondi piirkondlike kohalike müügijuhtidega sihtturgudel.

"Praeguseks on palgatud piirkondlik müügijuht Poola turule ning septembris alustab ka Ukraina piirkondlik müügijuht. Samuti käivad otsingud leidmaks regionaalne müügijuht kogu Kesk- ja Ida-Euroopa piirkonnale. Järgmise aasta alguses alustab Modera Põhjamaade regiooni müügijuhtide värbamisega," seisab ettevõtte tutvustuses. Lisaks arendatakse müügi rahvusvaheliste autotootjate ja võimalike koostööpartneritega ning jätkatakse veebiturundusega erinevates sihtriikides.
Ennekõike prognoosib Modera märkimisväärset kasvu tööjõukuludele, mille põhjuseks on Põhjamaade regiooni sisenemine, kus tööjõukulud müügiesindaja kohta on ettevõtte sõnul keskmiselt 70-90% kõrgemad.

"Praegusesse faasi on Modera jõudnud tagasihoidlike tööjõukuludega, kuid arengu tagamiseks tuleb tööjõukulusid suurendada tagamaks seatud kasvueesmärkide realiseerumine," nendib ettevõte.

Viimased aastad on püsitud kasumis

Aastal 2020 teenis ettevõte 658 000 euro suuruse käibe juures 68 000 eurot kasumit ning 2019. aastal 662 000 eurose käibe juures ligi 11 000 eurot kasumit.

„Aktsiate pakkumise ja Nasdaqil kauplemisele võtmisega soovime oma kasvulugu jagada ka kõigi märkijate ja tulevaste investoritega. Võrdluses teiste müügitarkvara ettevõtetega oleme oma väärtust hinnanud keskmisest konservatiivsemalt ja investorile soodsamalt,“ lausus Toonekurg pressiteate vahendusel.

Modera avaldab pakkumise tulemused ja otsustab aktsiate jaotamise hiljemalt 12. oktoobril. Praeguste plaanide järgi algab kauplemine Modera aktsiatega Nasdaqi alternatiivturul First North nädala jooksul peale tulemuste selgumist.

Riskidena toob ettevõte välja veel alles kujunemisjärgus turu, sõltumise kolmanda osapoole teenusepakkjast (Amazon), kelle serverites ettevõtte vara ehk kirjutatud koodi hoitakse. Kanda on kinnitamas ka jagamismajanduse teenused nagu Bolt, Citybee, Elmo Rent, mis nõudlust isiklike sõiduautode järgi vähendada võib.

Modera süsteem võimaldab kõigil automüügi protsessiga seotud osapooltel oma tööd efektiivsemalt korraldada ja pakkuda kliendile suuremat kasutajamugavust. Modera kliendihaldustarkvara sobib kõikidele automüüjatele ja aitab neil ettevõtte sõnul senisest rohkem ja lihtsamalt autosid müüa.

Modera süsteemi kaudu on eri riikides müüdud ligi 25 000 sõidukit, mille tehingute rahaline väärtus ulatub üle 600 miljoni euro. Eestis on ettevõte saavutanud enda sõnul 60% turuosa. Modera tooteid kasutavad Toyota, Volkswageni, Renault’, BMW, Kia, Hyundai, Volvo, Mercedes-Benz maaletoojad ja edasimüüjad. Moderat nõustab advokaadibüroo Ellex Raidla.