Esiteks: ettevõtluse alustamise toetus on sellel aastal suurem toetuse suurus on maksimaalselt 6000 eurot. Teiseks: iga kriis paneb inimesed tegutsema, nii on ka sel korral paljud inimesed seisnud teelahkmel kuidas minna oma tööeluga edasi? Paljud on otsustanud oma ammune unistus oma ettevõte teoks teha. Suure tõenäosusega saab tänavu ettevõtlusega alustamiseks töötukassast toetust rohkem inimesi kui kunagi varem.

Töötukassa toel oli septembri lõpu seisuga tänavu oma ettevõttega alustanud juba ligi 500 inimest. Tänavu ettevõtlusega alustanute seas on kõige enam inimesi vanuses 2534, naisi mõnevõrra rohkem kui mehi. Suure tõenäosusega on aasta lõpuks ettevõtluse alustamise toetuse saajaid rohkem kui kunagi varem. Viimastel aastatel on terve aasta peale olnud keskmiselt 400450 ettevõtlusega alustajat.

Neljandik loodavatest ettevõtetest on töötleva tööstuse ettevõtted, järgnevad kutse-, teadus ja tehnikaalase tegevusega tegelevad ettevõtted (18%) ning kohe kannul ehitusvaldkonnas tegelevad ettevõtted (17%). Varasemate aastatega võrreldes on oluliselt vähem teenindusettevõtteid, mis on ka mõistetav sai just see sektor viimases kriisis valusalt pihta.

Töötukassal on valmimas ka analüüs aastate 20112020 kohta ja seegi näitab, et kõige rohkem on loodud ettevõtteid kutse-, teadus- ja tehnikaalase tegevuse, töötleva tööstuse ja muude teenindavate tegevuste valdkonnas.

Ideid on inimestel palju ja põnevaid, Näiteks alustab ettevõte, mis kasvatab esmakordselt Eestis safranit, teine toodab ebaküdooniast mahla ja seemnetest kosmeetilist õli. Lisaks ettevõte, kes teeb lindudele keraamilisi pesakaste, ja ettevõte, kes plaanib tulla välja kokkupandavate kanuudega. Ühele ettevõtjale andis pensionile jäämine võimaluse hakata tegelema tuleviku tehnoloogiate ehk elektriautode ja pistikhübriidide laadimissüsteemide paigalduse, kontrolli, hoolduse ja remondiga ning päikeseelektrijaamade kontrollmõõtmistega.

Ettevõtluse alustamise toetuse taotlustega esitatakse esialgne prognoos loodavatest töökohtadest ja selle põhjal näitab analüüs, et tänaseks rahastatud ligi 450 taotlusega planeerivad alustavad ettevõtjad luua 582 töökohta ehk keskmiselt tekitatakse 1,25 töökohta ettevõtja kohta.

Töötukassa ettevõtluse alustamise toetuse oluliseks plussiks on see, et absoluutselt iga äriplaan, mis on täitmist väärt, saab ka toetuse. Sealjuures on tegemist summaga, mida ei ole vaja tulevikus tagasi maksta.

Ettevõtluse alustamise toetus on mõeldud töötukassas arvele võetud töötule, vanaduspensioni või ennetähtaegse pensioni saajale ning päästeteenistuja toetust saavale tööotsijale. Muide, taotleda on võimalik ka välismaalastel, kes on kolinud Eestisse. Selleks on muidugi vajalik elamisluba.

Kui konsultandi või karjäärinõustajaga on arutatud ettevõtjaks hakkamise võimalust, siis tuleb inimesel läbida ettevõtluse koolitus. Äriplaani võib hakata kirjutama ka inimene, kel pole mingit ettevõtja tausta. Koolituse raames on sul pidevalt abiks koolitaja ning tema juhendamisel valmibki äriplaan. Kui inimesel on majandusalane haridus või ettevõtluse kogemus, võib ise alustada äriplaani koostamist.

Ettevõtluse alustamise toetuseks saab äriplaani esitada aastaringselt. Kui äriplaan peaks saama negatiivse vastuse, võib seda alati parandada ning siis uuesti esitada. Tuleb vaid oma äriplaani korrigeerida ja siis tagasi kandideerima tulla. Töötukassa hoiab toetuse saanud ettevõtetega sidet ja pakub ka mitmeid lisateenuseid.

Tunned huvi ettevõtlusega alustamise vastu?

Siis uuri lähemalt toetuse kohta leheküljelt www.tootukassa.ee rubriigist toetused ja hüvitised või osale ettevõtlusnädalal. Töötukassa korraldab sel korral online seminari "Ettevõtjaks töötukassa toel". Seminaril saab teada, milliseid võimalusi pakub töötukassa, et oma ettevõtlusega alustada. Millele tuleb tähelepanu pöörata, kui inimene soovib ettevõtlusega alustada ehk millised on tingimused. Milliseid dokumente läheb vaja ettevõtluse alustamise toetuse taotlemisel jne. Oma kogemusloo räägivad kaks ettevõtluse alustamise toetust saanud ettevõtjat.