Kuu aja reegel – suurepärane meetod impulsiivsete ostude vältimiseks

Sageli just kuu alguses, kui palgapäev äsja kontoseisu suurendanud, tekib tahtmine midagi osta. Kes meist ei oleks tundnud vältimatut soovi täiendada garderoobi, osta kööki mõni uus köögimasin või asunud suures tuhinas planeerima reisi. Kulutused saavad suures plaanis olla kolme liiki. On vajalikud, kasulikud ja samuti sellised, mis täidavad inimese emotsionaalset heaolutassi, olles olemuselt tegelikult mittevajalikud.

„Loomulikult on erinevaid arvamusi, kas mõni ost on vajalik või mitte, aga üks võimalus vältida asjatut kulutamist on panna mõte ostust kuuks ajaks nn ooterežiimile,“ ütleb Credit24 turundusjuht Annika Parm. Kuu aja reegel töötab põhimõttel, et enne kallima toote soetamist ootad vähemalt kuu aega, ja kui pärast seda tundub see ikka veel vajalik, alles siis ostad selle.

Kulude ja tulude planeerimist toetav äpp – parim viis enda finantsiga kursis olla

Kulude ja tulude päevik või äpp on parim viis kuludel ja tuludel silm peal hoida. „Aastatega on turule jõudnud palju erinevaid (mobiili)rakendusi, mis kulusid hõlpsasti planeerida aitavad. „Alles hiljuti hakkasin ise kasutama eestlaste loodud veebikeskkonda eestlaste loodud veebikeskkonda MyFinancier, mille abil saab ülevaate tuludest ja kuludest, koostada eelarve ja jälgida selles püsimist, hallata enda varasid ning kohustusi. Kuigi eelarve koostamise ja planeerimise olulisust rõhutatakse alati rahatarkusega seotult, siis väga sageli seda ei tehta. Seetõttu julgustan kõiki, kes soovivad paremat ülevaadet oma rahaasjadest, see esimese asjana piltlikult öeldes paberile kirja panna,“ arutleb Annika Parm.

Tema sõnul on veel teisigi häid rakendusi, mis aitavad kaasa, et tekiks ülevaade sellest, kuidas rahaasju veelgi paremini planeerida. „Monefy ja Spendee on samuti kasutajatelt rohkelt kiidusõnu pälvinud. Täna on loodud väga head võimalused selleks, et enda teadmisi finantsmaailmast kasvatada. Julgustan inimesi proovima ja katsetama erinevaid abivahendeid, kuidas kuludest ja tuludest ülevaadet saada,“ lausub Credit24 turundusjuht.

Raha kõrvale panemine – lihtsaim viis rasked ajad üle elada

Kui ülevaade kuludest tuludest silme ees, on järgmine samm leida võimalusi raha kõrvalepanekuks. See võib esmapilgul tunduda võimatuna näiva ülesandena, kuid alusta kasvõi väikestest summadest. Piisab sellest, kui leiad esmalt nädalas ühe kuluallika, mille arvelt kokku hoida. Näiteks vaheta taksosõit jalutuskäigu vastu, einesta kohviku asemel kodus või vaata toidupoe sooduspakkumisi ja hoia seeläbi nädala ostukorvilt kokku summa, mis pane eraldi kontole.

Kui kogenud investorid soovitavad kõrvale panna lausa 50% palgast, ei ole see enamasti reaalne, mistõttu võibki alustada esimesi säästmisi väga väikestest summadest. Oluline on alustada.

„Selline nn meelerahufond ettenägematute kulutuste jaoks võiks olla eesmärk, mille poole rahaasjade planeerimises püüelda. Ometi teame, kuidas hambaarstil võib kuluda summa, millest undki ei osanud näha või et autoremondiks kulub kogu rahatagavara ja rohkemgi veel. Sellistel hetkedel võimaldavad laenud lisaraha, mis aitab ettenägematute olukordade puhul,“ selgitab Annika Parm.

Raamatud rahast – üldised teadmised rahast, investeerimisest ja säästmisest

Enne suure entusiasmiga aktsiate ostmist või fondidesse investeerimist soovitavad kogenud investorid alati esialgu investeerida iseendasse. Parim viis seda teha on lugeda harivaid raamatuid. Kuulsaimad raamatud rahateemadel on „Intelligentne investor“, „Rikas isa, vaene isa“, Kristi Saare „Kuidas alustada investeerimisega“ ja enim kiidetud Eesti autori Jaak Roosaare „Rikkaks saamise õpik“.

Iseendasse investeerimine tähendab ka seda, et mõeldakse välja eesmärgid, mille poole rahaasjadega seotult liikuda. „Esimene eesmärk võikski olla see, et saada kokku ülevaade kuludest ja tuludest. Sageli kulutame väikeseid ebavajalikke summasid regulaarselt, mis kuu kokkuvõttes moodustavad arvestatava summa, mille saaks tegelikult suunata rahatagavaraks. Mitte kunagi ei ole liiga hilja alustada planeerimist ja eesmärkide seadmist. Vaja on julget pealehakkamist ja soovi muutusteks,“ usub Annika Parm.

Tutvu tingimustega lehel credit24.ee või pea nõu asjatundjaga telefonil 614 3400.

Jaga
Kommentaarid