Aktsia hinnavahemik 2,45- 3,15 eurot aktsia kohta kujunes tänu eelturundusele, mis viidi läbi viimase 10 päeva jooksul, ütles pressikonverentsil Swedbanki Balti ja Soome investeerimispanganduse juht Mihkel Torim. "See on tagasiside tänaselt turult," märkis ta.

Torimi sõnul on eesmärk teha Enefit Greeni aktsiast rahvaaktsia.

Investorid võivad arvestada, et eelduslikult on investoritele garanteeritud kuni 1000 aktsiat ning Enefit Greeni ning Eesti Energia töötajatele kuni 2000 aktsiat. Kui investor märgib rohkem, sõltub edasine jaotus märkimise tulemustest.

Dividende kavatseb Enefit Green maksta aktsionäridele igal aastal ja 50% kasumist. 2020. majandusaastal maksti dividende 27,1 miljoni euro eest, 2019. aastal 18,4 miljonit eurot ning 2018. aastal 15 miljonit eurot.

Kokku on pakkumisel kuni 71 428 572 uut ja olemasolevat lihtaktsiat mahus kuni 175 miljonit eurot.

Pakkumise baasmahuks on samas kuni 115 miljonit eurot, mis koosneb uue lihtaktsia emiteerimisest mahus kuni 100 miljonit eurot ning olemasoleva lihtaktsia müümisest mahus kuni 15 miljonit eurot. Baasmahu raames pakutakse investoritele kuni 17,3% kõigist Enefit Greeni aktsiatest.

Olemasolevate aktsiate arvu võidakse suurendada kuni 60 miljoni euro võrra. Sellisel juhul võib pakkumise kogumaht olla kuni 175 miljonit eurot, moodustades kuni 26,4% ettevõtte aktsiatest. Aktsiaid pakutakse avalikult jaeinvestoritele Eestis, Lätis ning Leedus.

Enefit Green soovib IPOga kaasata ligilähedaselt 100 miljonit eurot oma arendusprojektide ja võimalike uute projektide finantseerimiseks. Konkreetsemalt, Enefit Green plaanib pakkumise tulu kasutada oma lähiaastate perspektiiviga tuule- ja päikeseparkide arendamiseks tootmisvõimsusega kuni 600 MW.

Enefit Greeni aktsiate pakkumisperiood algab täna, 5. oktoobril kell 10.00 ja lõpeb järgmisel nädalal, 14. oktoobril kell 14.00. Pakkumise tulemused ja aktsiate jaotus on plaanis avalikustada 15. oktoobril või sellele lähedasel kuupäeval ning aktsiatega börsil kauplemise esimeseks päevaks on kavandatud 21. oktoober või sellele lähedane kuupäev.

Eesti jaeinvestor, kes soovib Enefit Greeni aktsiaid märkida, peaks võtma ühendust Swedbankiga, LHV Pangaga või muu kontohalduriga, kes haldab investori väärtpaberikontot Eesti Väärtpaberiregistris ja esitama pakkumisperioodi jooksul märkimisavalduse vastavalt prospektile.

Pakkumise hinnavahemik on 2,45 eurot kuni 3,15 eurot. Jaepakkumise raames esitatavad märkimiskorraldused tuleb esitada hinnaga, mis vastab hinnavahemiku kõrgemaile tasemele, s.o. 3,15 eurot aktsia kohta. Pakkumise lõplik hind määratakse kindlaks investorite nõudluse järgi ja on ühesugune nii jaepakkumises kui ka institutsionaalses pakkumises osalevate investorite jaoks.

Enefit Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmase sõnul plaanitakse aktsiapakkumise käigus kaasatava raha toel ellu viia ettevõtte kasvustrateegia ja suurenda 2025. aastaks taastuvenergia tootmisvõimsust tänasega võrreldes 2,3 korda 1100 megavatini.

"Eesmärgi saavutamiseks vajab Enefit Green aastatel 20212023 kuni 600 miljonit eurot investeeringuteks, milleks kasutame nii aktsiaemisiooni käigus kaasatavat raha kui ka muid finantseerimisvõimalusi, näiteks pangalaene," kirjeldas ta.