1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri sõnul jõudis inflatsioon ühe esimese sektorina kinnisvarasse, kuid see pole ainus põhjus, miks keskmine pinnaühiku hind tõuseb.

„Kui viimased kaks kümnendit on Tallinna kinnisvaraturg seisnud laenuraha peal, siis nüüd tehakse palju suuri tehinguid eestlaste enda väljateenitud ja mitte Rootsist saabunud rikkuste arvelt. Näiteks maksti eelmisel kuul nii pealinna kalleima eramu kui korteri eest kolm miljonit eurot, mis on erandlikult suured tehingud. Ruutmeetri keskmise hinna tõus peegeldabki pigem tehinguid kallite kodudega ning vanema magalakorteri hind samas tempos tõusnud pole,“ ütles Vahter.

„Kinnisvaratehingute müügiperioodid on küll lühikesed, aga samas mahud täiesti tavapärasel tasemel. Võrreldes viie eelneva aasta septembriga tehti tänavu enam-vähem sama palju tehinguid,“ lisas Vahter.

Septembris tehti Tallinnas kinnisvaraga kokku 1176 ostu-müügitehingut, mis on ligi 22% rohkem kui augustis. Eelmisel kuul müüdi Tallinnas 900 korterit, mis on 26% rohkem kui augustis ja 6,3 protsenti enam kui mullu samal ajal. Korteri keskmine ruutmeetri hind tõusis kuuga 6,5 ning aastatagusega võrreldes 14 protsenti. Kalleim korter müüdi 3,1 miljoni euro eest.

Septembris müüdi Tallinnas 23 hoonestatud elamumaa kinnistut, mis on 12 võrra vähem kui varasemal kuul. Kalleim eramu müüdi ligi kolme miljoni euro eest.

Möödunud kuul müüdi 12 elamumaa krunti, mis on augustiga võrreldes kahe võrra enam. Kalleim krunt maksis 1,2 miljonit.