Elektri ja gaasihinna tõus räsib märgatavalt ka mitmeid ettevõtteid. "Ainuüksi kolmandas kvartalis elektri ja gaasi eest mitu miljonit eurot rohkem kui olime arvestanud," rääkis haavapuitmassi tootmisele spetsialiseerunud ettevõte Estonian Cell juhatuse liige Siiri Lahe.

Lahe selgitas, et traditsiooniliselt on jooksva aasta hindadest ette fikseeritud vähemalt 50%, mis aitab neil osaliselt ootamatult tõusnud turuhindade mõju leevendada. "Samuti on meile abiks hiljutiste energiaefektiivsuse investeeringute mõju, mille tulemusel elektritarbimine on ligikaudu 5% võrra väiksem tooteühiku kohta võrreldes varasemaga," lisas Lahe.

Tänase seisuga moodustab aga energiakulu otsestest tootmiskuludest Lahe sõnul juba pea 50%. "Hetkel aitavad suhteliselt kõrged puitmassi müügihinnad energiakulu kallinemise korvata, aga jälgime hindade arengut igapäevaselt ja tuleviku prognoosimine on tänases turuolukorras keeruline," sõnas ta.

Jätkusuutliku omahinnaga tootmise tagamiseks peavad Lahe sõnul nii energia turuhinnad kui riigi poolt kehtestatavad maksud olema konkurentriikidega samal tasemel. Kui energia hinnad ja maksud on konkurentsivõimelised, siis on Estonian Cellil võrdsed võimalused teiste puitmassitootjatega konkureerimiseks.

"Hetkel oleme nii Soome, Norra, Rootsi kui arvatavalt ka idanaabri tootjatega väga ebavõrdses seisus," nentis Lahe. "Sisemiselt oleme andnud ja jätkuvalt anname endast parima, et olla võimalikult energiaefektiivsed ja toota puitmassi meie klientide jaoks mitte ainult parima kvaliteediga, vaid ka vastutustundlikult ja kuluefektiivselt," lisas ta.