„Aitamaks riigil saavutada kliimaeesmärke, on Eleringil avanenud võimalus kasutada Euroopa taastekava vahendeid investeeringutes, et tõsta Lääne-Eesti piirkonna varustuskindlust ja vähendada keskkonnajalajälge, “ sõnas Eleringi juhatuse liige ja varahaldusjuht Kalle Kilk.

Toetusalune pakett sisaldab 110 kilovoldise võrgu tugevdusmeetmeid Lääne-Eestis, mis suurendab võrgu läbilaskevõimsust ja muudab piirkonna varustuskindlamaks.

„Hajusalt asuva taastuvenergeetika arendamisel on täna suureks takistuseks saartelt ja Läänemaalt 330-kilovoldise võrgu poole tulevad 110 kilovoldised liinid, mis vajavad oluliselt tugevdamist. Investeeringuga saame suurendada olemasolevate õhuliinide läbilaskevõimet ja välja vahetada halvemas seisukorras väikese läbilaskevõimsusega liinid,“ selgitas Kalle Kilk.

Varustuskindluse seisukohalt on olulisimaks kasuks saari toitvate liinide rajamine eraldi mastidele. Täna on võimalus ohule, kus kaheahelalise liini väljalülitumisel katkeb kogu saarte elektrivarustus. Tehtavad investeeringud parandavad 110-kilovoldise võrgu ilmastikukindlust nii jäitest kui kõrgetest temperatuuridest tulenevale mõjule.

Komisjoni tervikliku Euroopa majanduse taastekava sätestab, kuidas hoogustada Euroopa majandust, edendada rohe- ja digipööret ning muuta majandus tulevaste põlvkondade jaoks õiglasemaks, vastupidavamaks ja jätkusuutlikumaks.